Trenutno se predvaja:
14. julij 2017 ob 14:00Novice

Kanalsko Kontrado prenavljajo

Občina je v obnovo prireditvenega prostora v središču kraja vložila 300.000 evrov. Letošnje poletne prireditve bodo na drugih krajih.
V središču Kanala ob Soči, priljubljenem prireditvenem prostoru, so se ta teden začela gradbena dela. Foto: Zdenka Tomulić
V središču Kanala ob Soči, priljubljenem prireditvenem prostoru, so se ta teden začela gradbena dela. Foto: Zdenka Tomulić
Foto: Zdenka Tomulić

Foto: Zdenka Tomulić

Foto: Zdenka Tomulić

Foto: Zdenka Tomulić

V Kanalu so pred dnevi začeli z obnovo Kontrade, znanega in priljubljenega prireditvenega prostora v starem delu kraja, ki ima tudi bogato zgodovino. Zaradi gradbenih posegov, ki bodo trajali predvidoma do novembra, so za letošnje kulturne in druge dogodke poiskali druge prostore.

Obnova Kontrade je dolgoletna želja Kanalcev, ki je dobila intenzivnejše tone v zadnjem desetletju in pol. V arhitekturnem biroju Ravnikar Potokar so že naredili projekt, uresničitev pa so zamikale težave s pridobivanjem soglasij in drugih dokumentov, zlasti pa finančna suša, saj je padla v vodo tudi kandidatura za pridobitev evropskih sredstev.

Letos je le padla odločitev, da denar za prenovo potegnejo iz občinske blagajne, je povedal župan občine Kanal, Andrej Maffi: "Tristo tisoč evrov bomo namenili za to. Dejavnosti smo začeli prejšnji teden. Izvajalce smo uvedli v delo. Prisotni so tudi arheologi, ker se zavedamo dediščine, ki je tam."

Kontrado obdaja venec zgodovinskih stavb, teren je trd, zato so obnovitvena dela na kamniti terasi nad Sočo zelo zahtevna. Obsegajo prenovo vodovoda, kanalizacije, električnih napeljav,obnovljen bo oder na sredini Kontrade, ki je sicer postavljen na temeljih stare hiše. Zanimiv del trga bo tlak iz lomljenih prodnikov, položeni v dveh različnih odtenkih bodo ponazarjali valove Soče. Do konca novembra naj bi izpeljali zahtevno prenovo, s katero , tako župan, soglašajo vsi v Kanalu.

Poletne prireditve bodo letos izpeljali na drugih krajih. Na novem prizorišču bo tudi otvoritev Kogojevih dnevov, ki je bila običajno na Kontradi.

Prispevek Zdenke Tomulić:


Zadnji prispevki