Trenutno se predvaja:
14. november 2017 ob 15:00Novice

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin bo dobila dvigalo

Od januarja bodo lahko tudi invalidi prišli v prvo nadstropje, kjer je večina gradiva. Zaradi gradbenih del bo knjižnica še dva tedna zaprta.
V tolminski knjižnici potekajo gradbena dela. Foto: Knjižnica Cirila Kosmača
V tolminski knjižnici potekajo gradbena dela. Foto: Knjižnica Cirila Kosmača

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin bo do 27. novembra zaprta. Gradbeno podjetje Posočje je namreč začelo izvajati večja gradbena dela za vgradnjo dvigala. S tem bodo glavni prostori v prvem nadstropju knjižnice v prihodnje dostopni tudi invalidom. Do takrat si bralci lahko izposodijo e-knjige, obiščejo knjižnico v Kobaridu, Bovcu ali potujočo knjižnico.

Med člani knjižnice trenutno ni prav veliko invalidov, pojasnjuje direktorica Jožica Štendler: "Ne morejo priti v prvo nadstropje, kjer je večina gradiva za izposojo, kjer je čitalnica z revijami in časopisi, kjer so računalniki in kjer je tudi domoznanska zbirka. Računamo, da se bo v novem letu 2018, ko bomo končno odprli dvigalo, število precej povečalo."

Dostop bo lažji tudi za starejše in mamice z vozički. Celotna naložba je ocenjena na okoli 70.000 evrov, polovico so zagotovili v proračunu Občine Tolmin. "30.000 bo donacije iz Švice, preostanek pa bo zagotovila Knjižnica iz lastnih virov," je pojasnila Štendlerjeva.

V preteklih letih so knjižnico energetsko sanirali, stroške zmanjšali s kotlovnico na biomaso, zamenjali streho in okna, prenovili galerijo v pritličju. Že 37 let, odkar knjižnica deluje v obstoječi stavbi, pa je v načrtih tudi prizidek za dodatne dejavnosti. "Knjižnico so načrtovali v precej večjem obsegu. Pričakujemo, da bomo v naslednjem letu prišli do neke projektne dokumentacije, s katero bi se lahko prijavljali na večje razpise. Druga večja investicija v prihodnjih letih pa je vozilo potujoče knjižnice." Ta bo letos decembra v Posočju praznovala 40. obletnico.

Prispevek Mariše Bizjak:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki