Trenutno se predvaja:
12. januar 2018 ob 10:08Novice

Križ pri Sežani želi na svoje

Krajani so predlagali občini Sežana, naj njihovo naselje izloči iz Krajevne skupnosti Tomaj in ustanovi novo, samostojno krajevno skupnost.
Foto: Radio Koper/Posnetki CNES / Airbus. Podatki na zemljevidu: Google

Krajani Križa bi radi na svoje. Občini so predlagali, naj njihovo naselje izloči iz Krajevne skupnosti Tomaj in ustanovi novo, samostojno krajevno skupnost. Predlog utemeljujejo s tem, da v Križu živi več kot polovica članov Krajevne skupnosti Tomaj, da gre za tretje največje naselje v občini Sežana, število prebivalcev - zdaj jih je 654, pa vztrajno narašča. Naselje je zanimivo za priseljevanje, saj leži v neposredni bližini Sežane, ob glavni prometnici.

Pobudo za ustanovitev Krajevne skupnosti Križ je s podpisom podprlo 427 krajanov od 512, kar predstavlja več kot 83-odstotno podporo volilcev, je povedal eden od pobudnikov, Matjaž Može, ki pa pred mikrofon ni želel. Kljub temu, da predstavljajo kar 55% volivcev v Krajevni skupnosti Tomaj, ki ima v svojem svetu 11 članov, so med njimi le trije predstavniki Križa. To pomeni, da gre za veliko nesorazmerje. V novi krajevni skupnosti si želijo dvigniti kakovost življenja v kraju, izboljšati infrastrukturo ter turistične in kulturne dejavnosti.

Župan občine Sežana Davorin Terčon, ki je občinske svetnike že seznanil s pobudo, mora zdaj sklicati zbor krajanov, na katerem se bodo izrekali o novi krajevni skupnosti. Tam pričakuje: "Na zboru krajanov bi težko predvideli kakšen drugi rezultat, kot je izražen že s podpisi. Teh podpisov je bistveno več, kot je zahtevani kvorum na zboru krajanov."

Občinski svetniki pa so ob predlogu izrazili tudi določene dileme in pomisleke, je povedal župan: "Predvsem kar se tiče novih mej krajevne skupnosti. Namreč, v tej krajevni skupnosti je tudi vrsta zaselkov, ki so fizično bližje novi krajevni skupnosti, in je vprašanje, kako zdaj to deliti."

S tem pa bi se lahko sprožil nov val predlogov za ustanovitev samostojnih krajevnih skupnosti, saj so določene pobude že obstajale. V občini Sežana je 12 krajevnih skupnosti, v katere je povezanih 64 naselij.

Prispevek Sabrine Mulec:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki