Trenutno se predvaja:
18. junij 2017 ob 21:43Novice

Kulturni svet pretresen zaradi smrti Gašperja Tiča

V Ljubljani je svojo življenjsko pot nesrečno končal vsestranski gledališki ustvarjalec Gašper Tič, rojen v Kopru, kjer je naredil tudi prve korake v gledališki svet. Leto dni je bil tam tudi angažiran, nazadnje pa je sodeloval kot avtor predstave Trio.
false
Gašper Tič je bil član ansambla MGL-ja, veliko pa je sodeloval tudi s koprskim gledališčem. Foto: Mimi Antolović / Arhiv MGL-ZDUS

Gašper Tič je na oder stopil v Kopru že kot dijak. Leta 1991 se je vpisal na AGRFT in študij zaključil z vlogama v uprizoritvi gospod Puntila in njegov hlapec Matti in Ljudožercih ter zanju leta 1996 prejel univerzitetno Prešernovo nagrado.

Veliko je igral že med študijem. Med drugim je leta 1994 je nastopil v Skrajnostih, produkciji prvega Primorskega poletnega festivala. Kasneje, leta 2001, je bil del ekipe, ki je odprla prvo sezono koprskega profesionalnega gledališča. V njem je bil zaposlen v sezoni 2004 - 2005, ko je nastopil v Gospodični Juliji in predstavi Naključna smrt nekega anarhista.

Sicer pa je bil vsa leta član igralskega ansambla Mestnega gledališča Ljubljanskega. V tem gledališču je ustvaril vrsto izstopajočih likov. Naj omenimo le nagrajene: Arlecchina v Goldonijevem Slugi dveh gospodarjev, Andreja Smoleta v 1821 Milana Dekleve ter Salvadorja Dalíja v Histeriji Terryja Johnsona , za katere je leta 2000 prejel Severjevo nagrado. Navdušil je tudi v vlogi naslovnega junaka v Cyranoju de Bergeracu, za vlogo Baje v Hrošču Mladena Popovića pa je bil leta 2002 nagrajen na festivalu Sterijino pozorje v Novem Sadu, istega leta pa je za več vlog prejel Dnevnikovo nagrado. Ukvarjal se je tudi z režijo in pedagoškim delom.

Gašper Tič je nastopil v dveh celovečernih filmih: kot Prešeren v Odi Prešernu in kot Petelin v Kruha in iger. Posnel je veliko kratkih filmov in radijskih iger, pomembni pa so bili tudi njegovi televizijski nastopi. Za stvaritev lika Ana Liza v oddaji Spet doma je prejel viktorja za posebne dosežke, mlajši gledalci pa so gledali kot voditelja oddaj Iz popotne torbe in Firbcologi. Tič se je izkazal tudi kot avtor. Spomnimo se izjemnega avtorskega besedila Trio, ki mu je letos sledil mjuzikal Trač ali Mnogo hrupa za nič, obe v soprudukciji koprskega in ljubljanskega gledališča. Trio, ki je lani dobil nagrado tantadruj, bo zaključne predstava letošnjega festivala.

Neva Zajc


Zadnji prispevki