Trenutno se predvaja:
11. oktober 2017 ob 14:35Novice

Ministrstvo zavrnilo pritožbo MOK na dovoljenje za podaljšanje 1. pomola

Občina Koper ni uspela s pritožbo zoper okoljevarstveno soglasje za podaljšanje prvega pomola. To še ne pomeni, da si v Luki lahko oddahnejo in začnejo s pripravami na gradnjo. Občina se namreč lahko še nekajkrat pritoži.
Luka Koper
Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Po skoraj dveh letih, odkar je Luka zaprosila za okoljevarstveno soglasje za svojo največjo naložbo, podaljšanje prvega pomola, je ministrstvo za okolje zavrnilo pritožbo Mestne občine Koper. Odločitev je pričakovana, saj je v dosedanjih postopkih agencija za okolje pritrjevala argumentom Luke, naložba pa je usklajena z državnim prostorskim načrtom.

Skupaj z opremo je 100-metrsko podaljšanje pomola vredno 270 milijonov evrov, omogočilo pa bo povečanje zmogljivosti pretovora zabojnikov, kar je njihova strateška usmeritev. Naložba je vezana na črpanje evropskih sredstev in na posojilo Evropske investicijske banke, zavlačevanje pomeni tudi tveganje za izgubo tega denarja.

Občina pa ima še veliko možnosti, da nadaljuje z zavlačevanjem. Za odločitev si bodo vzeli še nekaj časa, so nam povedali na občini, vsebino pritožbe bodo preučili, nato pa sprejeli odločitev tako o nadaljnjih postopkih kot tudi o morebitni vložitvi tožbe na upravno sodišče, za kar imajo 30 dni časa.

Glavni argument občine proti podaljšanju je skrb zaradi dodatnih okoljskih obremenitev, ki bi jih podaljšanje pomola prineslo mestu, v ozadju pa je tudi spor med županom in vodstvom Luke Koper.

Nataša Ugrin Tomšič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki