Trenutno se predvaja:
13. september 2017 ob 13:47Novice

Most na Soči bo nov in drugačen

Več kot 200 let stari, dotrajani most, po katerem nosi ime Most na Soči, bodo predvidoma oktobra porušili in nato na istem mestu zgradili novega, širšega.
Most na Soči, po katerem je dobilo ime tudi naselje. Foto: Mariša Bizjak
Most na Soči, po katerem je dobilo ime tudi naselje. Foto: Mariša Bizjak

Direkcija za infrastrukturo bo do junija prihodnje leto na istem mestu, kot stoji stari most, ki je tako kot kanalski znan po skokih v vodo, a ga spomeniško nikoli niso zaščitili, zgradila novega. Skupaj s pločnikom bo s slabih šest razširjen na skoraj devet metrov. Izboljšal pa ne bo le prometne, temveč tudi poplavno varnost. Ob poplavah se je voda akumulacijskega jezera zaustavila manj kot meter pod vrhom, novi most bo zaradi boljše pretočnosti ohranil le delni lok.

Značilnega videza mostu tako ne bo več. "Zaradi premajhne odprtine pod mostom loka v celoti ni bilo mogoče ohraniti," so nam pojasnili na Direkciji za infrastrukturo.

Kot je posjasnil župan Občine Tolmin Uroš Brežan, so na podlagi nekaterih pripomb nekaterih krajanov sklicali tudi sestanek z direkcijo. "Dogovorili smo se, da poskušamo čim bolj ohraniti lok, ki je na neki način simbol Mosta na Soči. Mislim, da smo prišli do rešitev, ki so nekoliko boljše kot tiste v prvem projektu."

Občina Tolmin bo prispevala tudi za komunalno infrastrukturo, je dodal Brežan: "Kanalizacijske vode iz vasi Modrejce bomo preko novega mostu prepeljali na čistilno napravo na Most na Soči, za kar bo poskrbela Komunala Tolmin." Kot še pojasnjujejo na direkciji, je trenutno javno naročilo v pregledu prispelih ponudb. Te so se gibale od dobrih 600 do 740 tisoč evrov.

"Če ne bo zapletov oziroma pritožb, bomo z gradnjo začeli oktobra in zaključili junija," napovedujejo. Obvoz bo urejen po državni cesti skozi Tolmin, za pešce in kolesarje pa bodo postavili začasen plavajoči pontonski most.

Mariša Bizjak


Zadnji prispevki