Trenutno se predvaja:
4. oktober 2017 ob 15:32Novice

Na Debelem rtiču odpravili škodo zaradi nasedle ladje

Kot so na Ministrstvu za okolje in prostor zapisali v sporočilu za javnost, so strokovnjaki pod nadzorom okoljske inšpekcije vsa dela izvedli hitro in učinkovito.
Ladja, ki je med Trstom in Koprom prevažala gorivo za večje ladje, je konec marca nasedla ob obali Debelega rtiča. Foto: arhiv MMC RTV Slovenija
Ladja, ki je med Trstom in Koprom prevažala gorivo za večje ladje, je konec marca nasedla ob obali Debelega rtiča. Foto: arhiv MMC RTV Slovenija

Na zavarovanem območju ob Debelem rtiču so odpravili škodo, ki jo je konec marca na morskem dnu povzročil nasedli italijanski tanker Capodistria. Zdaj se bo lahko hitro obnovil življenjski prostor, v katerem živijo tudi nekatere ogrožene in mednarodno zaščitene morske živali. Dolgonosi morski konjiček, školjka datljevka, morske spužve in korale bodo lahko kmalu spet naselili območje, veliko okrog 1150 kvadratnih metrov.

Poškodbe na kamnitem morskem dnu so nastale zaradi vrtenja ladijskega vijaka in drsenja ladijskega trupa. Nasedanje je škodljivo vplivalo na biotsko raznovrstnost in življenjski prostor zaščitenega območja naravnega spomenika Debeli rtič, so v poročilu ugotovili na Morski biološki postaji v Piranu.

Strokovnjaki so z morskega dna med drugim odstranili škodljive barve, vrnili skale na prvotna mesta in delno poravnali luknjo, ki jo je povzročil ladijski vijak. Izvedbo del je po odločbi okoljske inšpekcije zagotovil lastnik nasedlega tankerja, družba Giuliana Bunkeraggi iz Trsta. Po strokovnem pregledu opravljenih posegov je Zavod za varstvo narave ugotovil, da je odprava škode uspešno zaključena.

Tanker z 200 tonami nafte je konec marca v bližini Debelega rtiča nasedel zaradi odpovedi avtomatskega pilota. K sreči ni prišlo do izlitja nafte. Poveljnika ladje in podjetje so zaradi dogodka oglobili, preiskava o okoliščinah nesreče pa še ni zaključena.

Prispevek Lee Širok:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki