Trenutno se predvaja:
5. december 2017 ob 13:32Novice

Najemniki neprofitnih stanovanj v prihodnjem letu pod drobnogledom

V Kopru in Izoli so že letos preklicali pravico do neprofitne najemnine nekaj desetim stanovalcem z višjimi dohodki. S preverjanjem bodo nadaljevali.
Bloki v stanovanjski soseski "Nad Dolinsko cesto", kjer Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper oddaja približno 200 stanovanj za neprofitno najemnino.
Bloki v stanovanjski soseski "Nad Dolinsko cesto", kjer Javni stanovanjski sklad Mestne občine Koper oddaja približno 200 stanovanj za neprofitno najemnino. Foto: JSS MOK Foto: Radio Koper / JSS MOK

Pregled premoženja in dohodkov najemnikov neprofitnih stanovanj je na ustavnem sodišču dosegla izolska občina. Redno preverjanje najemnikov je tudi eden od ciljev izolske Komunale, ki je novembra postala upravljavka stanovanj v lasti občine. Direktor Komunale Izola Denis Bele je povedal: "Preverjalo se je upravičenost, nekatera razmerja tudi bila prekinjena. Zdaj, z jasnejšo zakonsko usmeritvijo, bomo lažje opravljali tovrstne preglede."

Pregled koprskega stanovanjskega sklada je pokazal 42 takih najemnikov. Sklad jim je zato izdal odločbo o tržni najemnini. Direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper Goran Malenić je pojasnil: "Tisti, ki presegajo kriterije, izgubijo status neprofitne najemnine. Mi teh ljudi ne mečemo na cesto, ampak jim samo spremenimo najemnino iz neprofitne v tržno najemnino, ki znaša 6 evrov na kvadratni meter." 15 najemnikov se je pritožilo zaradi uvedbe tržne najemnine, po ponovnem preverjanju je bil postopek proti njim ustavljen. 9 najemnikov je vrnilo stanovanja, preostalih 18 jih pa plačuje tržno najemnino.

Občine imajo v lasti tudi službena stanovanja; ta so namenjena prosilcem, ki v občino prihajajo zaradi posebne delovne obveznosti, ki jo podjetje ali drugi delodajalci utemeljijo, je pojasnili Malenić: "To je vezano na delovno razmerje najemnika. V kolikor se to prekine, izgubi status najemnika kadrovskega stanovanja."

Uprava koprskega stanovanjskega sklada do konca leta ostaja na isti lokaciji, v nekdanjem Tomosovem bloku. Na začetku prihodnjega leta pa se bo sklad preselil v prostore Zelenega parka. V upravi so prepričani, da bo nova lokacija za uporabnike priročnejša. Na istem mestu bo tudi sprejemna pisarna, ki je bila doslej v stavbi občine.

Prispevek Vesne Potočar Godnič:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki