Trenutno se predvaja:
19. maj 2017 ob 17:24Novice

Novogoriški otroci v šolo s "pešbusom"

Namesto da se starši zjutraj prebijajo z avtomobilom skozi gnečo, lahko oddajo otroka organizirani skupini, ki ga pospremi peš ali s kolesom do šole.
Novogoriški "pešbus". Foto: Nataša Uršič
Novogoriški "pešbus". Foto: Nataša Uršič

V Novi Gorici že od aprila poteka akcija Pešbus. Namesto da se starši zjutraj prebijajo z avtomobilom skozi gnečo, lahko oddajo otroka organizirani skupini, ki ga pospremi peš ali s kolesom do šole. Otroci so navdušeni, ker je takšna pot z vrstniki mnogo bolj zanimiva kot vožnja s starši. Akcijo organizira novogoriška mestna občina v sodelovanju z Javnim zavodom za šport s ciljem, da spodbuja trajnostno mobilnost in zdrav način življenja.

Miha Repič je danes zjutraj na dogovorjenih mestih počakal otroke in jih pospremil do šole. Pojasnil nam je: "To je mišljeno tako, da bi s časom zaživelo kot medgeneracijsko sodelovanje."

Tudi Marko že skoraj mesec dni spremlja skupino otrok do šole in pravi: "Meni se to zdi odlično. Presenečen sem nad otroki, ki so zgovorni, razgledani in se ne držijo vsak zase. Druga prednost je, da se jutranja gneča sprosti. Pozitivno je v vsaki smeri."

Otroci so nad hojo do šole navdušeni:

"Miha je v redu, ker je zabaven in se veliko pogovarjamo."

"Nas tudi uči, včeraj smo se učili nemščino."

"Ja, mi je všeč."

"Meni je pot zelo zabavna, ker dobimo tudi dosti energije in se pogovarjamo ter zabavamo."

"Ker lahko hodim sam."

Akcija S pešbusom do šole je bila lani pilotni projekt osnovne šole Ledine v Novi Gorici in dveh osnovnih šol v Ljubljani. Izkušnje kažejo, da se lani vključeni otroci tudi letos vračajo na Pešbus. Na mestni občini Nova Gorica pa si želijo, da bi se akciji pridružilo še več otrok.

Pešbusu se je zjutraj priključila Nataša Uršič:


Zadnji prispevki