Trenutno se predvaja:
29. junij 2016 ob 17:17Novice

Ob sodelovanju vseh je tudi kratka obala velika priložnost

Ministrstvo za okolje in prostor je v Škocjanskem zatoku priredilo okroglo mizo z naslovom "Priložnosti za Obalo".
Udeleženci razprave o priložnostih slovenske obale. Foto: Maja Kirar.
Udeleženci razprave o priložnostih slovenske obale. Foto: Maja Kirar.
Dr Mitja Bricelj. Foto: Maja Kirar.

Dr Mitja Bricelj. Foto: Maja Kirar.

Dr. Mihael Jožef Toman. Foto: Maja Kirar.

Dr. Mihael Jožef Toman. Foto: Maja Kirar.

Izmenjave mnenj in izkušenj glede razvojnih potencialov slovenske obale so se udeležili predstavniki vseh obalnih občin, Luke Koper, Društva za opazovanje in proučevanje ptic ter strokovne javnosti.

Sloveniji pripada tisočinka Sredozemske obale. Vprašanje je, ali ima zaradi tega tudi sorazmerno majhen vpliv na njen razvoj? Dr. Mitja Bricelj, koordinator evropske strategije za Jadransko-Jonsko regijo, meni: "Ne. Tukaj bi pa moral reči, da je celo obratno. Pa vendar, ko pridemo do konkretnih razvojnih projektov, se nekoliko zaustavi. Tu je naša velika priložnost. Imamo veliko več prostora, veliko več kot tisočinko, jaz bi rekel, kar več deset odstotkov - seveda, če to prepoznamo in hočemo."

Zatika se zaradi pomanjkanja sodelovanja med različnimi sektorji. Evropska unija intenzivno spodbuja čezmejno sodelovanje, to je izjemna priložnost za delovanje preko lastnih meja: "Še posebej za Slovenijo, ker prvič v vsej svoji zgodovini lahko polnokrvno načrtuje rabo obale in morja s čezmejnimi projekti." Zelo pomembno je tudi ponovno odpiranje nekdanjih zgodovinskih zelenih koridorjev, kot je tisti med Jadransko in Alpsko regijo: "... Iz katere pravzaprav priteka Soča neposredno v Tržaški zaliv. Tu so velike razvojne priložnosti Slovenije," je prepričan Bricelj.

Zgleden primer je ureditev Škocjanskega zatoka. Uspešno reševanje konfliktov med gospodarskimi in urbanističnimi interesi ter varovanjem narave, je koristilo vsem vpletenim, meni dr. Mihael Jožef Toman, biolog: "Bolj, kot bomo ostajali del, nje in manj, kot se bomo izdvajali, bistveno manjše probleme bomo tudi imeli z življenjem, tudi na tako majhnem prostoru, kot je slovenski obalni prostor, kjer se pravzaprav gnetemo mi, živali, rastline in sodoben način urejanja prostora."

A tudi sredstva za uresničevanje jadransko-jonske strategije so časovna omejena. Finančna perspektiva se izteče leta 2020, njeno morebitno nadaljevanje pa bo odvisno tudi od uspešnega črpanja sredstev dotlej.

Prispevek Maje Kirar:


Zadnji prispevki