Trenutno se predvaja:
11. september 2017 ob 13:22Novice

Območje Aluminija v Komnu se spreminja v obrtno cono

Tri proizvodna podjetja že delujejo, prejšnji teden je komenski obrtnik kupil skladišče, občina pa pisarniške prostore.
Foto: TV Koper-Capodistria
Foto: TV Koper-Capodistria
Foto: TV Koper-Capodistria
Foto: TV Koper-Capodistria
Foto: TV Koper-Capodistria

Na dražbi stečajnega premoženja družbe Alukomen je prejšnji teden pisarniške prostore za 30.000 evrov kupila občina Komen, skladišče z nadstreškom in prizidek pa za 60.000 domači obrtnik. Tako se bodo trem delujočim dejavnostim pridružile še nove, kar kaže, da na pogorišču nekdanjega Aluminija nastaja obrtno poslovna cona, ki jo občina nujno potrebuje.

Občina Komen potrebuje prostore za delovanje režijskega obrata (pisarne, skladišče, garderobe) in občinskega arhiva, v stavbo pa bo morala še nekaj vložiti, je povedal komenski župan Marko Bandelli: "Odkar smo ustanovili ta režijski obrat so vedno večje potrebe po prostorih, predvsem zaradi stojnic in operativnega dela samih uslužbencev. Zdelo se nam je zelo pametno, da kupimo del prostorov v tej coni. Začeli bomo tudi delati projekt za to stavbo."

Alukomen je pristal v stečaju pred štirimi leti. Pretekli teden je bila že četrta dražba in cena nepremičnin je bila za polovico nižja od likvidacijske vrednosti, še vedno pa ostaja neprodana velika proizvodna hala. Bandelli meni, da so nepremičnine prevelike. Stečajna upraviteljica Marina Marinc Pilej pa pravi, da so cene verjetno še vedno previsoke, in napoveduje: "Premislili bomo, kako naprej, ali se bo kompleks še malo bolj razdelil ali bo ostal v obsegu, kot je zdaj."

V Komnu obrtne cone nimajo, na območju propadlih družb pa je prostore našlo že več obrtnikov. V levi hali, kjer so do stečaja družbe Alukomen Holding konec februarja lani izdelovali PVC okna in vrata, pa se zadnje mesece tovrstna proizvodnja nadaljuje. Delo je dobilo tudi več nekdanjih delavcev propadle družbe.

Za kompleksom Alukomna je občina kupila še dodatno zemljišče za razvoj podjetništva. Marko Bandelli je pojasnil: "Tam je 16.000 kvadratnih metrov. Upam in kaže, da bo ta OPN končno sprejet na koncu tega leta. So investitorji, ki bi prišli k nam, ker smo edina občina brez komunalnega prispevka."

Po besedah Bandellija pa dobro kaže tudi za bodočo obrtno cono na nekdanjem mejnem prehodu Gorjansko. Občina potrebuje le še veljaven prostorski načrt.

Prispevek Irene Cunja:


Zadnji prispevki