Trenutno se predvaja:
4. oktober 2017 ob 15:09Novice

Propadanje stavb v središču Vipave jezi krajane

Lastniki gostišča Adria ne obnavljajo in čakajo na ugodno prodajno ceno. Župan Princes napoveduje odlok o zanemarjenih stavbah.
Gostišče Adria v Vipavi
Nekdaj znana gostilna Adria, ki stoji tik ob obnovljenem Lanthierijevem dvorcu v Vipavi. Foto: Mojca Dumančič, RTV Slovenija

Nekdanje gostišče Adria v Vipavi, ki so ga dediči dobili z denacionalizacijo vrnjenega od družbe Mlinotest, še naprej propada in kazi podobo trga. Zdajšnji lastniki o obnovi ne razmišljajo in za stavbo z letnim vrtom iščejo najprimernejšega kupca. Na vipavski občini pa po neuspešnih pogovorih z lastniki nameravajo sprejeti odlok o propadajočih stavbah. Nad zanemarjanjem stavb na vipavskem trgu se zgražajo tudi domačini.

Pred nekdanjim gostiščem Adria smo ustavili nekaj mimoidočih Vipavcev, ki so zmajevali z glavo nad neurejenostjo. Dediči so po četrt stoletja pravdanja nepremičnino dobili vrnjeno, zraven pa še nekaj manj kot milijon evrov odškodnine od družbe Mlinotest. Stavbe ne vzdržujejo, prizna eden od šestih lastnikov, Aleksander Gaberščik: "Imamo dva kupca. Zdaj so se začele stvari spreminjati. Zelo odvisno je od tega, kaj bo s študentskim kampusom. Vemo, da bi tam cene nepremičnin narasle."

Dlje od pogovorov z lastniki občina ni prišla, zato bo treba sprejeti odlok o propadajočih stavbah, napoveduje vipavski župan Ivan Princes: "Na nek način bo treba lastnika prisiliti v obnovo oziroma v hitro prodajo, v normalno ekonomsko prodajo, ne pa za ceno, ki jo hočejo imeti."

Poleg nekdanjega gostišča Adria so nas domačini opozorili še na zanemarjeno stavbo ob platani in na propadajoče nekdanje vojaške stanovanjske bloke v središču Vipave.

Prispevek Valterja Preglja (z izjavami mimoidočih):


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki