Trenutno se predvaja:
7. december 2017 ob 16:52Novice

Reševanje zemljiškoknjižnih napak v Šalari

V delu Kopra je bilo vpisovanje lastništva stanovanjskih hiš v uradne dokumente več deset let pomanjkljivo, zaradi česar prebivalci zdaj težko pridobijo dovoljenja ali prodajo stanovanja.
Vrstne hišice v Šalari so že desetletja nepravilno vpisane v zemljiško knjigo
Vrstne hišice v Šalari so že desetletja nepravilno vpisane v zemljiško knjigo Foto: Wikipedia/flightlog/predelano

Lastništvo stanovanjskih objektov v Šalari tudi po desetletjih še ni urejeno. Več stanovalcev vrstnih hiš nima vpisanih v zemljiški knjigi, zato imajo težave, bodisi pri prodaji bodisi pri urejanju dokumentacije. Zemljiškoknjižnega lastnika je Mestna občina Koper sicer tožila, a neuspešno. Zdaj se bodo morali stanovalci z njim pogovarjati posebej.

Več deset stanovalcev vrstnih hiš v Šalari lastnine nima vpisane v zemljiški knjigi. Mestna občina Koper jim je želela pomagati, zemljiškoknjižnega lastnika je tožila za ugotovitev lastninske pravice, a neuspešno. Tožbo je skoraj v celoti izgubila.

Odvetnik Igor Cek pravi, da si lastnik želi mirno rešitev z vsakim stanovalcem posebej: "Da bi nekdo, ki je to dejansko kupil in tudi plačal, ostal brez lastne nepremičnine, tega strahu ni. Naša stranka z nikomer ne misli prihajati v spore, ali da bi želela kogarkoli izseliti iz nepremičnine ali kaj podobnega."

Stališče lastnika je, da za to ne bo potrebno plačilo. Drugače pa bo verjetno pri reševanju vprašanja lastništva ostalih parcel: "Kar se tiče funkcionalnih zemljišč – dvorišč, vrtov – bomo pa stališče še pridobili," je dodal odvetnik.

To je en del Šalare, lastniško neurejen pa je še drugi del, kjer je lastniško knjižna lastnica občina in kot pravi direktorica Občinske uprave Sabina Mozetič, že sklepa uskladitvene pogodbe s stanovalci. In tu je še tretji del Šalare, kjer sta lastnika Vinakoper in Agraria: "Strinjata se, da v preteklosti stvari niso bile zaključene tako, kot bi morale biti. Zato smo dosegli dogovor, da se za današnje končne kupce sklepajo uskladitvene pogodbe, kjer so stranke tri oziroma štiri, in sicer končni kupec stanovanja, Mestna občina Koper, ter zemljiškoknjižna lastnika Agraria in Vinakoper."

Na občini zagotavljajo, da so na uradu za nepremičnine na voljo za informacije in pomoč pri sklepanju pogodb.

Prispevek Tjaše Škamperle:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki