Trenutno se predvaja:
6. december 2017 ob 14:23Novice

Severnoprimorske občine si želijo regijsko banko

Zaradi nezadovoljstva s potezami Nove Kreditne banke Maribor, naslednice nekdanje novogoriške Komercialne banke, se obračajo proti Primorski hranilnici Vipava.
Sedež Primorske hranilnice v Vipavi.
Sedež Primorske hranilnice v Vipavi. Foto: Radio Koper

Zapiranje manjših poslovalnic Nove Kreditne banke Maribor na Goriškem in množično odpuščanje delavcev v novogoriški centrali je razburilo severnoprimorske župane. Novogoriška mestna občina je zaradi protesta že prekinila sodelovanje z Novo KBM in preusmerila depozite na druge banke. Občine zato iščejo model sodelovanja s Primorsko hranilnico Vipava, ki naj bi postala "domača" banka oziroma vodilni finančni partner v regiji. Koristi od solastniškega sodelovanja naj bi zaradi bistveno ugodnejšega financiranja imeli predvsem občani in podjetja.

Trinajst severnoprimorskih občin, združenih v Goriško razvojno regijo, si želi banko, ki bi podpirala domače gospodarstvo in imela posluh za občane. Franc Mužič, župan občine Brda, je pozval: "Dajmo razmišljati v tej smeri, ker se aktualna banka, NKBM, tu na Goriškem vede preveč arogantno in mislim, da je prav, da začnemo tudi mi bolj lokalno razmišljati in podpirati naše zadeve."

Aleš Kavčič, predsednik uprave Primorske hranilnice Vipava, sicer ene najmanjših slovenskih bančnih ustanov, je predstavil prednosti sodelovanja: "Absolutno govorimo o bistveno cenejših stroških poslovanja. Predvsem pa je naš cilj, da bi v roku 5 ali 10 let vsak kredit, ki bi se odobril v tej regiji, imel značaj subvencioniranega kredita, kar pomeni, da bi praktično vsi krediti, ki bi bili odobreni podjetjem v tej regiji, bili brezobrestni."

Modela, kjer bi občine postale solastnice z upravljavskim deležem v banki, v Sloveniji še ni. Kavčič je pojasnil: "To bi bil unikatni model v slovenskem prostoru, zagotovo. Za primerjavo: v Nemčiji je približno tisoč bank, manjših od Primorske hranilnice. Ta sistem malih drobnih bank v Nemčiji ali kantonalnih bank v Švici, ki pokrivajo lokalno okolje, bi radi vzpostavili in ga prilagodili znotraj zakonodajnega okvira v Sloveniji."

Župani so bili navdušeni nad predlogom Primorske hranilnice Vipave kot finančnega razvojnega partnerja regije. V prihodnjih dneh bodo člani uprave banke opravili razgovore s posameznimi občinami in nato pripravili konkreten predlog o sodelovanju.

Prispevek Nataše Uršič:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki