Trenutno se predvaja:
30. december 2017 ob 14:32Novice

Severnoprimorsko gospodarstvo bo leto 2017 zapisalo med uspešnejše

Izvoz se je povečal kar za 18 odstotkov, večjih stečajev ni bilo, stopnja brezposelnosti se vztrajno znižuje. Leto sta zaznamovali uspešni rešitvi dveh zgodb: vipavskega Agroinda in novogoriškega Mipa.
Leto 2017 sta na severnoprimorskem zaznamovali uspešni rešitvi dveh zgodb: vipavskega Agroinda in novogoriškega Mipa. Foto: Radio Koper/BoBo

Začnimo z žalostno zgodbo novogoriškega Mipa, ki je že deveto leto v stečajnem postopku. Največje premoženje - proizvodni obrat v Kromberku - sta neuspešno kar nekajkrat prodajala dva stečajna upravitelja. V zadnjem poskusu je pred božičnimi prazniki kot vse kaže le prišlo do preobrata. Pivka perutninarstvo je za kompleks ponudila dobre štiri milijone evrov in želi čimprej začeti s proizvodnjo mesnih izdelkov. Vse formalnosti sicer še niso urejene, vendar obrat je na poti oživitve, je prepričan stečajni upravitelj Mipa Marko Zaman. »Glavni del proizvodnega obrata bo najverjetneje prodan perutninarstvu Pivka in to skupaj z vsemi nepremičninami. Seveda čakamo odobritev s strani sodišča in upniškega odbora.«

Po napovedih Pivke Perutninarstvo bo v začetku zaposlitev dobilo 50 ljudi, zatem bodo število povečevali. Dolgoletna žalostna zgodba bo kljub vsemu le doživela ugoden epilog.

Kot ga je po zelo slabih izkušnjah z ukrajinskimi lastniki doživel tudi vipavski Agroind. Julija so ga kupili avstrijski lastniki za slab poltretji milijon evrov in doslej uresničili napovedi o resnih namenih pošteno razvijati to za vipavsko dolino izjemno pomembno družbo. Vinogradništvo in vinarstvo z eno najstarejših tradicij ni več ogroženo. Zelo pomembno je, da se živilsko predelovalna industrija območja ohranja, čeprav z malo grenkega priokusa, da je je kar nekaj pristalo v rokah tujih lastnikov.

Ingrid Kašca Bucik


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki