Trenutno se predvaja:
5. december 2017 ob 16:45Novice

Sindikati zahtevajo neposredno zaposlitev pristaniških delavcev v Luki

Vložili so prvo tožbo oziroma poziv za neposredno zaposlitev, saj je sistem, ki velja že 22 let, po mnenju sindikatov očitno krivičen do delavcev.
Skupina pristaniških delavcev v času protestne prekinitve dela avgusta 2011.
Skupina pristaniških delavcev v času protestne prekinitve dela avgusta 2011. Foto: BoBo

Več sindikatov je z Delavsko svetovalnico v Kopru predstavilo zahteve in predloge za zaposlitev delavcev, ki delajo pri tako imenovanih "Izvajalcih pristaniških storitev" v koprskem pristanišču. Takih naj bi bilo med 600 in 800. Napovedali so, da bodo prvo tožbo oziroma poziv za redno zaposlitev vložili danes.

Sindikati menijo, da je poslovni model IPS-ov, ki ga imajo v pristanišču 22 let, nepravičen, ker temelji na izključitvi neposredne delodajalske odgovornosti do delavcev - tudi na račun cenovnega dampinga. Pavel Lokovšek iz Sindikata pristaniških delavcev pravi: "Mi zahtevamo, da Luka definitivno zaposli vse te delavce, ki delajo pri IPS-ih in da se ukine ta sistem, ki je očitno krivičen do delavcev, ki delajo pri teh IPS-ih."

Stvari se z zdajšnjo upravo premikajo in Luka je že začela objavljati natečaje za zaposlitev nekaterih profilov, priznavajo sindikati. A uprava načrta ne more izvesti, ker so nadzorniki poslovni načrt za prihodnje leto zavrnili.

Pravni strokovnjak Nejc Končan Verstovšek pravi, da bodo danes vložili prvo tožbo oziroma poziv za neposredno zaposlitev: "To je nek začetek, žalostno je le to, da bi ta začetek moral biti pred 20 leti. Pravice delavcev so absolutne in vsi tisti, ki jih sistematično kršijo, imajo te vzvode, da jih dosežejo. Nič ni treba vmešavati politike ali, še slabše, jo imeti za izgovor."

Od delovne inšpekcije pričakujejo, da pokaže rezultate dela. Goran Lukič iz Društva delavska svetovalnica pa ob tem dodaja: "Mene ne zanima bitka stolčkov na vrhovnih položajih, nas skupaj zanima položaj delavcev, ki je v tem trenutku ne samo izkoriščevalski, ampak očitno nezakonit."

Sindikati se bojijo, da je ukvarjanje z IPS zgolj trenutna igrica, ki služi zamenjavi uprave, pozneje pa se bo problematika izkoriščanih delavcev pometla pod preprogo.

Prispevek Lada Bandlja:

V Luki Koper so po novinarski konferenci sindikatov poudarili, da je uprava pripravila strategijo, katere ključni del so nove zaposlitve, vendar ni bila potrjena na nadzornem svetu. Ob tem v podjetju ponavljajo, da noben pristaniški operater v Evropi ne opravlja pristaniške dejavnosti zgolj z lastnimi zaposlenimi. Na vprašanja, povezana z delodajalsko odgovornostjo ne odgovarjajo, ker zaposleni pri IPS-ih nimajo neposrednega odnosa z Luko Koper. Da ne gre za izigravanje zakonodaje, utemeljujejo tudi z dvema sodbama, v katerih piše, da gre zgolj za naročanje storitev. Sporočili so še, da tudi zadnja revizija, ki jo je pripravil PWC, ni izpostavila nobene nezakonitosti.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki