Trenutno se predvaja:
6. december 2017 ob 19:09Novice

Soglasje za hitro cesto do Lucije najbrž januarja

Predstavniki občine Piran in Darsa so se okvirno dogovorili o rešitvah za lokalni promet. Občinski svet bo o soglasju za gradnjo odseka Jagodje - Lucija odločal na prvi seji po novem letu.
Trasa hitre ceste na odseku Jagodje - Lucija.
Trasa hitre ceste na odseku Jagodje - Lucija. Foto: Radio Koper/DARS

Gradnja hitre ceste Jagodje - Lucija bi lahko v piranski občini zeleno luč dobila januarja, a le, če bo država upoštevala vse zahteve lokalne skupnosti o ureditvi pereče prometne problematike v času poletne sezone, je na zadnji letošnji seji piranskim svetnikom pojasnila podžupanja Meira Hot. Okvirni dogovor je namreč že pripravljen, na prvi seji prihodnje leto pa bo o njem razpravljal in odločal občinski svet.

Predstavniki piranske občine so okvirni dogovor sklenili na nedavnem sestanku na ministrstvu za infrastrukturo v Ljubljani. Dogovor vključuje zahteve piranske občine, ki jih je lani potrdil tudi občinski svet. Med temi je na prvem mestu ustrezna rešitev za tranzitni promet, pojasnjuje podžupanja Meira Hot: "S tem bi razbremenili našo občino, ki je zdaj izjemno obremenjena zaradi hudih prometnih zagat, s katerimi se poleti soočamo."

Zato je pred gradnjo hitre ceste Jagodje - Lucija najprej potrebno urediti odsek od Lucije do mejnega prehoda, so odločni na občini. "Prav tako smo zahtevali, da se preuči možnost razširitve obstoječe ceste, in da se uredi problematika, s katero se naši prebivalci ob meji soočajo predvsem v poletnih mesecih, ko praktično ne morejo priti domov, ne da bi v kolonah stali po več ur."

Darsu so predlagali, naj preuči možnost, kako bi za promet vzpostavili kmetijsko pot, ki je vzporedna z regionalno cesto Lucija - Sečovlje: "Da bi se utrdila in bi se dovolilo domačinom, da jo uporabljajo in pridejo do doma, torej da bi bila to vzporedna pot, samo za domačine."

Če bodo vse zahteve piranske občine sprejete, ne bo več ovir za gradnjo hitre ceste Jagodje - Lucija. "V osnutku dogovora je temu tako. Prav tako Dars izrecno zagotavlja, da brez našega soglasja ne bo nadaljeval z izgradnjo hitre ceste. To nam daje res veliko zaupanja, da bomo tokrat delali z roko v roki," je še dejala Hotova.

Predstavniki ministrstva za infrastrukturo in Darsa bodo občinske svetnike z rešitvami seznanili na januarski seji.

Prispevek Lee Širok:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki