Trenutno se predvaja:
13. november 2017 ob 14:43Novice

Strunjan: je vsakokrat, ko dežuje, stoletna voda?

Ponoči je spet poplavilo Strunjan. Na območju občine Piran je sicer poplavilo več kot 50 objektov.
Tako je bilo ponoči v središču Strunjana. Foto: Okolje Piran
Tako je bilo ponoči v središču Strunjana. Foto: Okolje Piran
Tudi slika središča Portoroža je bila nenavadna. Foto: Okolje Piran

Tudi slika središča Portoroža je bila nenavadna. Foto: Okolje Piran

V Portorožu so dopoldne črpali vodo iz kleti.

V Portorožu so dopoldne črpali vodo iz kleti. Foto: Lea Širok

Močne padavine so ponoči povzročile največ težav v občini Piran, kjer je voda zalila več kleti in stanovanjskih hiš. Spet je zalilo središče Strunjana. Vodja izmene pri Gasilski brigadi Koper Peter Ocepek je povedal: "V Strunjanu se je dejansko ponovila zgodba izpred treh tednov. Velika količina vode je padla v kratkem času. Narasli so vsi vodotoki, ki se združijo v Strunjanu, in Strunjan je bil spet pod vodo. Iz osmih stanovanjskih objektov smo morali prečrpati vodo in jih očistiti."

Za prebivalce središča Strunjana je to že druga poplava v dveh mesecih. Krajani poudarjajo, da tako ne gre več. Stanovanjske objekte, trgovino in lokale v tem delu kraja zdaj poplavi že vsak večji naliv. Težave so se začele potem, ko so v Strunjanu prenovili sistem odvodnjavanja. Prej se to ni dogajalo, je ogorčen Rudolf Sluga: "Ne, preden so začeli ta dela, je bilo vsakih 20 let enkrat, mogoče, ko so bile stoletne vode. Zdaj pa vsakokrat, ko dežuje, je stoletna voda. Ne razumemo."

Franco Giassi iz sveta Krajevne skupnosti Strunjan dodaja, da težava ni le v rečici Roji, ki tokrat ni bila visoka: "Rojo lahko poglobimo kot Neretvo, ampak ne bo pomagalo, če so ti kanali, z leve in desne, polni, zamašeni. Sploh ni kanalov."

Da voda nima kam odtekati, ugotavlja tudi Tomaž Kocjančič, ki ima tokrat poplavljen poslovni lokal, pred tem pa je vsakič odpravljal škodo tudi v stanovanju: "V štirih letih je bilo petkrat, in v treh tednih dvakrat."

Strunjančani občino pozivajo, naj vendar že poskrbi za učinkovite ukrepe. "Ta teden gremo na sestanek z županom in bomo videli, kaj se bo rešilo," je napovedal Kocjančič.

Zaradi močnega deževja je bila ponoči poplavljena tudi cesta med Piranom in Lucijo, voda je zalila kletne prostore lokalov, tudi tistega v objektu portoroške Krajevne skupnosti.

Ekipe na terenu so odpravljale tudi druge težave, je pojasnil vodja piranske civilne zaščite Egon Štibilj: "Ponoči smo imeli tudi požar v enem objektu. Kar nekaj plazov je bilo, dva malo večja in nekaj deset manjših."

Dodajmo še, da je voda spet zalila Kampus Livade v Izoli. Vdrla je tudi v en objekt Mladinskega zdravilišča in letovišča na Debelem rtiču. S cest med Koprom in Sečovljami pa so gasilci odstranili tudi nekaj podrtih dreves.

Radijski prispevek Lee Širok iz Opoldnevnika:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki