Trenutno se predvaja:
17. julij 2017 ob 13:52Novice

Trg Evrope je lani obiskalo 5000 turistov

Večino obiskovalcev predstavljajo tujci, ki se jim zdi točka na meji med Goricama posebej zanimiva.
Trg Evrope
Trg Evrope med Gorico in Novo Gorico iz zraka. Foto: arhiv MMC RTV Slovenija / Leo Caharija

Točka na meji med Goricama, kjer lahko z eno nogo stojiš na italijanski strani mozaika, z drugo pa na slovenski, se številnim turistom zdi zelo zanimiva. Od lani tam deluje informacijska točka, letos so v njej odprli še trgovino s spominki.

Trg Evrope ni zanimiv samo zaradi mozaika, ki povezuje dve mesti in dve državi. Pred njim stoji najstarejša stavba v Novi Gorici - železniška postaja, zgrajena v secesijskem slogu.

Par iz Nemčije je bil nad trgom navdušen: "Sva na poti iz Hrvaške nazaj v Nemčijo. To točko med Slovenijo in Italijo sva našla v potovalnem vodniku."

Calin iz Brazilije je prišla v Novo Gorico iz Posočja, potovanje po Evropi je nadaljevala po Italiji: "Ljudje so mi povedali, da je tukaj točka, ki jo moram videti. Sicer sem se odločila, da prehodim mejo med Slovenijo in Italijo, vendar nisem vedela, da lahko to naredim tako, da sem z eno nogo na italijanski, z drugo pa na slovenski strani. Res lepo."

V bližini Trga Evrope so Solkanski most, z najdaljšim kamnitim lokom na svetu, grobnica Burbonov in Škrabčeva knjižnica. Obiskovalci vse informacije dobijo v Kulturno-informacijski stični točki, ki od lani deluje na železniški postaji. Vodi jo Kristina Markova: "Obiskovalci prihajajo z vseh koncev sveta, od južne do severne Amerike, do Avstralije. Seveda si pridejo prvotno ogledati Trg Evrope, torej mozaik. Veliko je turistov, ki gredo potem na Bled, ker je tukaj strateški položaj, tako za turiste z italijanske strani, kot tudi za tiste, ki so, recimo, nastanjeni na Bledu ali v Bohinjski Bistrici, in pridejo sem na enodnevni izlet."

V Kulturno-informacijski stični točki so nedavno odprli tudi trgovinico s spominki, ki je založena z različnimi podobami mozaika. Tega je na trgu sicer zasnoval Franco Vecchiet in simbolizira somestje dveh Goric.

Prispevek Nataše Uršič:


Zadnji prispevki