Trenutno se predvaja:
4. december 2017 ob 17:08Novice

Umik tožbe zaradi pogodbe med univerzo in odvetnikom

Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog zoper rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča in odvetnika Velimirja Cugmasa, zato je sodišče obtožbo zavrnilo.
Dragan Marušič na enem prejšnjih narokov.
Dragan Marušič na enem prejšnjih narokov. Foto: Arhiv RTV SLO / Eugenija Carl
Velimir Cugmas

Odvetnik Velimir Cugmas (v ospredju) Foto: Arhiv RTV SLO / Eugenija Carl

Tožilstvo je rektorju Univerze na Primorskem Draganu Marušiču očitalo, da je zlorabil položaj s tem, ko je brez javnega razpisa podpisal pogodbo o izvajanju pravne pomoči, odvetniku Velimirju Cugmasu pa, da je rektorja napeljal k temu dejanju. Na ta način naj bi pridobil 94.000 evrov premoženjske koristi.

Tožilka Polona Veberič je na začetku današnjega naroka dejala, da na osnovi dosedanjega dokaznega postopka ni več mogoče govoriti o utemeljenem sumu storitve očitanega kaznivega dejanja, saj da pričanja niso pokazala na naklep.

Velimir Cugmas je ob odhodu s sodišča izjavil: " Tožilstvo je danes naredilo tisto, kar bi moralo že zdavnaj, umaknilo je obtožni predlog. Moralo bi pa zavreči že ovadbo, saj v bistvu ni bilo nobenega suma, da je karkoli narobe."

Sodišču tako ni preostalo drugega, kot da obtožbo zavrne. Tožilka je sicer tudi danes dejala, da bi morala Univerza na Primorskem, po njenem mnenju, za opravljanje odvetniških storitev v tem primeru izvesti postopek javnega naročila. Cugmas temu oporeka: "Ta storitev je izvzeta iz zakona o javnem naročanju in sodišče ne more odločiti drugače, kot je to določeno v zakonu."

Tako tožilstvo kot prvoobtoženi Marušič sta se odpovedala pravici do pritožbe, Cugmas pa se glede te možnosti danes še ni izrekel.

Prispevek Jasne Preskar:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki