Trenutno se predvaja:
12. september 2017 ob 12:09Novice

V Piranu bo Ulica Ljudevita Kuščerja

Po biologu in pionirju slovenskega potapljanja bodo poimenovali kratek del Marxove ulice, pred vhodom v Muzej podvodnih dejavnosti.
Del ulice pred vhodom v Muzej podvodnih dejavnosti bodo preimenovali v Ulico Ljudevita Kuščerja. Foto: Lea Širok
Del ulice pred vhodom v Muzej podvodnih dejavnosti bodo preimenovali v Ulico Ljudevita Kuščerja. Foto: Lea Širok
Foto: Lea Širok

V Piranu bo svojo ulico dobil naravoslovec in pionir slovenskega potapljanja dr. Ljudevit Kuščer. Pobudo za preimenovanje krajšega dela Marxove ulice je dal Muzej podvodnih dejavnosti, ki se na ta način želi pokloniti znamenitemu in doslej nekoliko prezrtemu Pirančanu. Soglasje k preimenovanju je že dala Krajevna skupnost, do vključno petka lahko svoja mnenja in predloge na občino posredujejo posamezniki, odlok pa mora nato potrditi občinski svet.

Naravoslovec dr. Ljudevit Kuščer se je rodil v Piranu v času Avstro-ogrske, in sicer 12. avgusta 1893. Večino raziskovalnega dela je posvetil preučevanju mehkužcev, zlasti podvodnih in podzemeljskih vrst. Študij biologije je zaključil na Dunaju, kjer je leta 1909 tudi doktoriral. Od leta 1929 je delal na Zoološkem inštitutu Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je postal izredni profesor.

Manj znano pa je, da je bil Kuščer pobudnik športnega potapljanja na Slovenskem. Za to je najprej navdušil svoja sinova, nato pa še soprogo, je pojasnil Žarko Sajić iz piranskega Muzeja podvodnih dejavnosti: "Prav tako jima je zasnoval konstrukcijo prvo potapljaško opremo, s katero sta se podala v Račo in izvedla prve športne potope. Sinova sta mu prinašala tudi dragocene organizme. To je bil verjetno tudi eden od razlogov, zakaj jih je tako zgodaj navdušil za potapljanje, tako da sta mu pomagala pri njegovem raziskovalnem delu." Izum dr. Kuščerja je omogočil potapljanje na inovativen način oziroma brez skafandra: "Tako da je potapljača, ki je bil v vodi, asistent na površini preko posebne cevi vpihoval zrak neposredno v usta in posledično v pljuča. To je bil prvi primer uporabe takšne opreme v svetu, kar je za nas še posebej dragoceno."

To opremo si je mogoče ogledati tudi v Muzeju podvodnih dejavnosti. Sicer pa del, kjer naj bi v Piranu potekala nova Ulica doktorja Ljudevita Kuščerja, zajema zgolj vhod v stavbo Muzeja. Zato za prebivalce preimenovanje tega odseka Marxove ulice ne predstavlja nobenih zapletov.

Prispevek Lee Širok:


Zadnji prispevki