Trenutno se predvaja:
12. september 2017 ob 16:10Novice

V Škednju dvojni praznik ob začetku pouka

V obnovljeno stavbo so se preselili Otroški vrtec Škedenj, Otroški vrtec Jakoba Ukmarja Sv. Ana ter Osnovna šola Ivana Grbca-Marice Gregorič Stepančič.
Obnovljena šolska stavba iz leta 1850 v tržaškem predelu Škedenj. Foto: TV Koper
Obnovljena šolska stavba iz leta 1850 v tržaškem predelu Škedenj. Foto: TV Koper
false
false

Novo šolsko leto se je uradno začelo tudi za 4.500 učencev in dijakov v šolah s slovenskim učnim jezikom Furlanije-Julijske krajine. Posebej prijetno je v tržaškem predmestju Škedenj, blizu zloglasne železarne, kjer so se pod skupno streho popolnoma obnovljene šolske stavbe po dolgih letih vrnili slovenski osnovni šola in dva vrtca. V šoli iz leta 1850, je bil tako dvojni praznik.

Po šestih letih sta v svetlih in varnih učilnicah znova domača osnovna šola in vrtec. Pridružili so se jim tudi osnovnošolci in malčki, ki so jim matične prostore v soseščini, pri Sveti Ani, požgali pred 16 leti.

Učiteljica Norina Dobrila je dejala: "Veseli smo, da smo tukaj, da se bomo na novo organizirali, v novem poslopju, kot velika družina."

Zadovoljen je bil tudi osnovnošolec Matjaž: "Meni je všeč, ker so lepi razredi in imamo veliko več prostora."

V zgornjem nadstropju obnovljene stavbe so italijanski učenci. Tudi v dveh slovenskih kombiniranih razredih so otroci, ki jim slovenščina ni materni jezik. O tem je ravnatelj Marjan Kravos dejal: "Učitelji so se v zadnjih letih že precej naučili takšnega dela. Smo na poti, delamo na tem, iščemo vse možne novosti, zato da bil lahko pospešili učenje slovenskega jezika – tudi metodološke."

V povojnih letih je bila šola polna otrok, danes jih je malo. Predstavnik staršev Igor Stopar: "Slovenskega življa je na žalost vedno manj. Otroci pa prinesejo novega elana, nove družine in vseeno se malo premika."

Možnosti razvoja so, prostora je dovolj tudi za 300 učencev. Urediti morajo le še okolico z dvoriščem.

Prispevek Mirjam Muženič:


Zadnji prispevki