Trenutno se predvaja:
3. januar 2018 ob 15:49Novice

Virusi že udarili, epidemijo gripe lahko pričakujemo februarja

Po božično-novoletnih praznikih se mnogi niso vrnili na delovna mesta ali pa že čutijo prve znake sezonskih prehladnih obolenj. Število teh je v tem času kar visoko, a pričakovano, pravijo zdravstveni delavci.
Radio Koper|V Kopru so primere virusa gripe zabeležili že decembra, v primerjavi s povprečjem preteklih let po številu ne izstopajo, se pa v teh dneh ukvarjajo tudi s številnimi drugimi virusni obolenji.
V Kopru so primere virusa gripe zabeležili že decembra, v primerjavi s povprečjem preteklih let po številu ne izstopajo, se pa v teh dneh ukvarjajo tudi s številnimi drugimi virusni obolenji. Foto: Radio Koper

Zdravnike v teh dneh najpogosteje obiskujejo ljudje z visoko telesno temperaturo, bolečinami v mišicah in sklepih, pekočim občutkom v grlu in žrelu, s spremljajočim suhim kašljem. Nekaj je tudi težav s prebavili. A to ni za ta čas nič presenetljivega, pravi strokovna direktorica in družinska zdravnica Zdravstvenega doma Koper Ljubica Kolander Bizjak: "Okrog razsaja več vrst virusov. Do konca decembra smo (primarni in sekundarni nivo skupaj) izolirali tudi nekaj primerov gripe, vendar je bilo teh primerov v vseh brisov, kar smo jih naredili le dobrih 5 odstotkov."

Med drugimi povzročitelji prehladnih obolenj v tem času so najpogosteje rinovirusi, koronavirusi in adenovirusi. Referenčni centri podatke odvzetih brisov beležijo predvsem zaradi lažjega spremljanja poteka gripe. "Da se potem lahko razglasi tudi epidemija gripe, ko je primerov dovolj. In da vemo na kaj moramo biti takrat pozorni."

Napovedi zaenkrat kažejo, da bi do tega lahko prišlo konec meseca ali v začetku naslednjega. Časa za cepljenje skorajda ni več, še opozarja Kolander Bizjakova. "Če se niso cepili, potem upam, da so odpornost krepili z zdravo hrano in gibanjem na prostem. Moje mnenje je, da se ti virusi najbolj širijo v vrtcih in šolah, kjer so otroci na kupu in pa v nakupovalnih središčih. Pojdite na sprehod ob morju, ne v nakupovalno središče."

Bolnišnice zaenkrat ne omejujejo obiskov.

Mateja Brežan


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki