Trenutno se predvaja:
12. oktober 2017 ob 19:02Novice

Volkovi v Čepovanu poklali več deset ovc

Domačini že dalj časa opozarjajo na vse bolj pogosto navzočnost volkov v tem kraju na Trnovsko-Banjški planoti.
Volk, volkova
Foto: BoBo

Domačini v Čepovanu že dalj časa opozarjajo na vse bolj pogosto navzočnost volkov v tem kraju na Trnovsko-Banjški planoti. Njihova opažanja so se minulo noč potrdila v grozljivem pokolu drobnice. Zaprepadenemu lastniku je namreč od 165 glave črede ostala manj kot polovica ovac. Takšnega prizora lovci na tem območju ne pomnijo, a so zaradi državne zaščite teh zveri nemočni.

Lastnikova hči in mlada prevzemnica kmetije je ob jutranjem prizoru v Čepovanski dolini obnemela: "Bilo je zelo grozljivo, ovce po tleh, ne morem opisati tega."

Z ovčerejo se ukvarjajo več kot dve desetletji, zdaj so ostali brez črede in z veliko škodo, ogorčen dodaja lastnik črede Darijan Hvala iz Slapa ob Idrijci: "Država ščiti divjad, očitno bolj kot nas. To je eden največjih problemov."

Če so bili volkovi, mora država izplačati odškodnino. Cenilec za škodo po zavarovanih vrstah živali Domen Šebenik ne dvomi: "Po moji oceni so volkovi, ampak prav je, da vsako zadevo tudi z DNK-jem določimo. Dosti vzorcev sem vzel in mislim, da ta zadeva bo dokazana."

V zadnjih dveh, treh letih se je število volkov v Trnovskem gozdu povečalo. Tukajšnji trop jih šteje približno deset, ocenjuje Teodor Šuligoj iz Lovske družine Čepovan in o odstrelu dodaja: "Na tabli je bilo že napisano, da bomo enega lahko odstrelili, drugi dan je bilo obvestilo preklicano. Zdaj čakamo, kdaj bomo. Ampak tudi če bom, bomo ubili enega. Več ne bomo."

Domačini ne skrivajo jeze in strahu. Teja Klanjšček: "Malo že, malo tesnobe, ampak ne, da nas bi bilo strah. Za živali je bolj nevarno, za drobnico in podobno."

Če država ne bo ukrepala, bodo za volkove - podobno kot pred leti - poskrbeli sami, opozarjajo še v Čepovanu.

Prispevek Valterja Preglja:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki