Trenutno se predvaja:
11. september 2017 ob 14:30Novice

Vpis na koprsko in novogoriško univerzo je podoben lanskemu

Tako na Univerzi na Primorskem kot na Univerzi v Novi Gorici imajo vse več študentov iz tujine.
Študentje
Slika je simbolična. Foto: Bobo

Za Univerzo na Primorskem se zanima tudi vse več tujih študentov

Na Univerzi na Primorskem pričakujejo, da bo letošnji vpis študentov in študentk podoben lanskemu. Tudi letos je najmanj zanimanja za humanistične študijske programe, največ pa za vede o zdravju, predšolsko vzgojo, turizem in menedžment. Letos so posebej zadovoljni z vpisom tujih študentov. Pripravljajo tudi nove študijske programe. V postopku akreditacije je program fizioterapije, oddali so vlogo za akreditacijo strokovnega programa sredozemskega kmetijstva. Kot ugotavljajo, so diplomanti zdajšnjega univerzitetnega programa s tega področja med najbolj zaposljivimi študenti primorske univerze.

Za 1598 razpisanih mest za dodiplomski študij se je v prvem roku prijavilo 1321 študentov, v drugem in zadnjem vpisnem roku, pa 512 na 813 razpisanih mest, je pojasnila prorektorica za študijske zadeve Sonja Rutar: "Ko smo primerjalno gledali podatke za lansko leto, se situacija ni spremenila. Prej je nekoliko boljša."

Glede majhnega zanimanja za humanistične študijske programe v zadnjih letih Rutarjeva pojasnjuje, da primorska univerza ni izjema, saj je to značilno tudi za druge univerze. Eden glavnih vzrokov so togi delodajalci, ki povečini še vedno ne vidijo potenciala v zaposlovanju kadrov z različnih področij: "Če se ne bodo zaposlovali filozofov, družboslovcev, psihologov tudi v družbah, kjer izvajajo in proizvajajo tehnične storitve, nam kot družbi zelo slabo kaže. Zato ker so to kadri, ki razumejo delovanje človeka, razvoj družbe, in so lahko pomembni svetovalci človeku, ki potrebuje podporo, ko načrtuje strategije razvoja podjetja."

Z načrtnim delovanjem so pridobili veliko tujih študentov, poudarjajo, kar je pomembno z vidika internacionalizacije študija. "Lansko leto smo imeli 303 tujce, letos pa imamo že vsega skupaj 131 vpisanih v prvi letnik." Med tujimi študenti so številni tudi Slovenci iz Italije, še poudarjajo na univerzi, ki letos med drugim razpisuje tudi magistrski študij Ekonomija in finance v slovenščini in angleščini. Slednji je zasnovan v sodelovanju z moskovsko šolo ekonomike na državni univerzi Lomonosov in omogoča pridobitev diplome obeh univerz.

Prispevek Lee Širok:

Na Univerzi v Novi Gorici je vpis podoben lanskemu, zasedena je več kot polovica razpisanih mest

Na novogoriški univerzi je bilo na voljo skupno okoli 300 novih mest, večina seveda za programe 1. in 2. stopnje, zasedenih je več kot polovica. Tradicionalno visoko zanimanje je za programa gospodarski inženiring ter vinogradništvo in vinarstvo, zapolnjen je tudi 1. letnik Akademije umetnosti, pozitivni premiki so pri vpisu na Fakulteto za naravoslovje, kjer se je bistveno povečalo število vpisanih v program astrofizike, je povedal prorektor za izobraževanje Mladen Franko: "Govorimo kar o 100 do 200-odstotnem povečanju, glede na to, da so bile številke majhne. Trenutno imamo 10 kandidatov za 1. letnik." Na Univerzi verjamejo, da je porast delno vezan na dejstvo, da so izvajanje programa za 1. letnik preselili v Ljubljano.

Na novogoriški univerzi je dobra tretjina študentov tujcev. Prihajajo z vsega sveta, letos je opazen dotok mladih iz držav na Balkanu, zlasti Srbije in Makedonije, ker je po meddržavnih sporazumih zanje študij pri nas brezplačen. Porast je tudi neke vrste nadomestilo za lansko nesrečno zgodbo z Nepalci, ko je od 30 je ostal samo eden, pojasnjuje Franko: "Ostali so se očitno vpisali fiktivno, zaradi želje po pridobitvi statusa študentov na drugih evropskih univerzah. Tako vsaj mi ocenjujemo."

Na novogoriški univerzi letos ni bistvenih programskih novosti, Uvod v novo akademsko leto bo tradicionalni Teden univerze v prvih dneh oktobra.
Do 20. septembra pričakujejo še nekaj prijav tujcev in študentov za nekoncesionirane programe. Letos je izjemno poskočil vpis za študij astrofizike.

Prispevek Zdenke Tomulić:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki