Trenutno se predvaja:
12. januar 2018 ob 08:52Novice

Zapleti pri arheoloških raziskavah na trasi drugega tira

Državna revizijska komisija je že drugič razveljavila sklep o tem, da bi izkopavanja opravila Zavod za varstvo kulturne dediščine in Univerza na Primorskem.
BoBo|Direkcija za infrastrukturo že dobro leto izbira izvajalca arheoloških izkopavanj na trasi drugega tira.
Direkcija za infrastrukturo že dobro leto izbira izvajalca arheoloških izkopavanj na trasi drugega tira. Foto: BoBo

Projekt drugega tira predvideva, da se razišče območje pri Dekanih in Ospu. Tam sta evidentirani arheološki najdišči - Buševca in Špina. Direkcija za infrastrukturo je aprila lani med dvema ponudnikoma izbrala Zavod za varstvo kulturno dediščine in Univerzo na Primorskem, ki sta bila pripravljena arheološke raziskave izpeljati za dober milijon evrov.

Posel je želela dobiti tudi Filozofska fakulteta, ker je bila zavrnjena, se je pritožila. Državna revizijska komisija ji je dala prav, razveljavila je odločitev direkcije, slednja pa se je ponovno odločila, da je najboljša ponudba Zavoda in univerze. Sledila je nova pritožba Filozofske fakultete in ponovna razveljavitev javnega naročila.

Ali bi lahko gradnjo pripravljalnih del začeli brez arheologov? Ne, pravijo na Direkciji, saj je potrebno arheološka izkopavanja izvesti pred pričetkom, raziskave pa se lahko izvajajo tudi med gradnjo. Za oboje je predviden rok izvedbe kar 730 dni od podpisa pogodbe. Če se za milijon evrov vredna arheološka dela v postopku javnega naročanja zapleta že eno leto, se marsikdo sprašuje, koliko časa bo trajalo iskanje glavnega izvajalca del na trasi drugega tira.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki