Trenutno se predvaja:
3. avgust 2018 ob 18:54Zgodbe

Iztokova koča pod Golaki - kot hišica iz pravljice

Planinska postojanka na Trnovskem gozdu, med Lokvami in Predmejo, poleti ponuja prijetno osvežitev.
Golaki
Na vrhu Malega Golaka.

Na vrhu Malega Golaka. Foto: Radio Koper

V tej pasji vročini se sicer lahko shladimo v vodi, vendar je še hladneje v gozdu. V Vipavski dolini nad Trnovskim gozdom kraljujejo trije Golaki – Mali, Srednji in Veliki. Najbolj je obiskan Mali, ki je z nekaj manj kot 1500 metri nadmorske višine najvišji vrh Trnovskega gozda. Ko se pohodniki vračajo z razglednega vrha, na katerem se pogled odpre na večji del Slovenije, se ustavijo tudi v Iztokovi koči pod Golaki. Ta se skriva v zavetju bukovih dreves in jo opazimo, tik preden pridemo do nje. Takrat zastane dih ... Je majhna in preprosta, vendar tako lepa kot hišica iz pravljice, zato ji nekateri pravijo kar Koča pri Janku in Metki.

Koča je bila zgrajena v petdesetih letih, doživela je nekaj prenov, pred kratkim pa je pridobila nove prostore. Koča pod Golaki je ena izmed najbolj obiskanih primorskih postojank, pove predsednik Planinskega društva Ajdovščina Cvetko Ušaj. "Tisti, ki je kadar koli bil v koči pod Golaki, ve, zakaj se je te koče prijelo ime Pravljična koča. Koča namreč ponuja nepozabna doživetja tako pozimi kot poleti. Je tako idilična, da se je ne da opisati. Na kratko povedano – to je ena najlepših koč v Sloveniji, pa tudi širše."

Obiskujejo jo pohodniki, turisti, gobarji, tekmovalci, tekači, turni tekači, turni kolesarji, pozimi deskarji in smučarji, hitita pripovedovati prijazna oskrbnika Boris Štor in Magda Slejko. "Italijanov je toliko, da jih skoraj že štejemo za domače goste. Pogosti obiskovalci so še Avstrijci, Nemci, Nizozemci, Čehi ... Ko enkrat pride tujec kot pohodnik ali kolesar, ob letu pripelje s seboj še druge. Zato najprej pri koči srečam kolesarja, naslednje leto so spodaj v avtomobilu njegovi prijatelji, še leto pozneje pa že vidiš v dolini avtobus."

Med obiskovalci je bil tudi Slavko Šuligoj, ki je sicer Primorec, živi pa v Švici. "Ko se vrnem iz Švice, moram iti na Golak, tukaj se lepše diha. Rad imam morje, vendar je tam preveč ljudi. V hribih pa se vedno najdejo ljudje, ki so prijazni in se radi pogovarjajo."

Oskrbnik Boris Štor pove, da so imeli obiskovalce z vsega sveta. "No, Kitajcev še nismo imeli. Te še čakamo. (smeh) Nekateri pohodniki so bolj »gajstni« in gredo mimo koče naprej, drugi pa so polni žuljev in se ustavijo tukaj. Nekateri tej koči pravijo Pri Janku in Metki. No, onadva sta bila zaljubljena, midva nisva več ... (smeh) Ko prideš do koče, je tako, kot bi prišel na čarobno mesto, predvsem na otroke deluje tako. Koča je lesena, ima zelena in rdeča polkna, na oknih se bohotijo rože. Res je kot pri Janku in Metki. Nekateri pridejo predvsem zaradi temperaturne razlike. Recimo lani je bilo v Novi Gorici 42 stopinj. Ko sem šel v dolino, je bilo tukaj 28 stopinj, ko sem prišel v Lokavec, jih je bilo 41, nisem mogel verjeti."

Vsi obiskovalci so pohvalili okusno hrano, zato smo oskrbnico Magdo Slejko vprašali, kaj kuha, da gostom tako tekne. "Italijani najraje jedo njoke z golažem. Drugače pa so dobri jota, pa domače klobase, imamo tudi orehove štruklje, jabolčni zavitek, rebrca, krače, pražen krompir. Hrana je domača, jaz vse to kuham in pečem, vendar moram priznati, da nisem kuharica, jaz to delam ljubiteljsko."

Vipavska dolina ni cesta iz Vipave do Nove Gorice, pove Cvetko Ušaj. Vipavska dolina so vasi pod obronki Trnovske planote in vasi pod Nanosom, ki skrivajo bogato zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino. "Če hočemo videti daleč, moramo iti visoko. Tisti, ki želi videti lepote Vipavske doline, mora iti na njene obronke – to je naš Golak, naš Kucelj, naš Čaven, Modrasovec, ki še ni poznan in ga zdaj pripravljamo za pohodnike – ter na manjše vzpetinice za krajše izlete. Kot takšen biser je tudi sveti Pavel nad Vrtovinom."

Nataša Uršič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki