Trenutno se predvaja:
3. avgust 2018 ob 16:36Novice

Na Soči bodo protestirali proti novim hidroelektrarnam

Gibanje Balkan River Defence jutri pripravlja flotiljo na Soči med Srpenico in Trnovim. Najbolj konkretna je zahteva, naj Soške elektrarne opustijo načrte elektrarne na Učji.
Foto: Facebook/Balkan River Defence

Gibanje Balkan River Defence jutri, v soboto, 4. avgusta, pripravlja flotiljo na Soči med Srpenico in Trnovim. Posoška športna podjetja, kajakaške šole in ostali ljubitelji divjih rek želijo s še eno od akcij opozoriti na negativne posledice energetske izrabe rek in od Soških elektrarn Nova Gorica zahtevati dokončen umik načrtov gradnje hidroelektrarne na Učji, s katerimi so javnost razburkali pred sedmimi leti.

Želje po gradnji novih hidroelektrarn na Soči so bile vedno prisotne. V sedemdesetih letih so se domačini odločno uprli načrtom gradnje HE Trnovo in Kobarid, v šestdesetih so jo načrtovali v Bovcu. Leta 2011, sredi poletja, je nato javnost z ogorčenjem ugotovila, da država načrtuje spremembo energetskega zakona, s katerim bi povozili zakon o Soči iz leta 1976 in omogočili gradnjo hidroelektrarne na Učji, ki se v vasi Žaga izlije v Sočo.

Ministrstvo za infrastrukturo dejavnosti v zvezi s tem sicer ne načrtuje več, a to pobudnika in idejnega vodja gibanja Balkan River Defence, Roka Rozmana ne pomirja. "Ne vem, ali se energetski lobiji ravno bojijo teh akcij, so pa zelo pozorni na njih in jih spremljajo do podrobnosti, zato ker vplivajo na javno mnenje in razkrivajo resnico. Oni pa radi skrivajo resnico. Te elektrike resnično ne potrebujemo. Tudi v ekonomskem smislu so te reke veliko bolj donosne, če so proste, kot če so zajezene."

Ne zahtevajo le konca gradnje novih jezov, temveč opozarjajo, da bi po zgledu nekaterih držav marsikaterega lahko celo porušili. Skoraj 3.000 novih jezov namreč načrtujejo različna podjetja po Balkanu. "Uspeli smo zaustaviti gradnjo vsaj sedmih jezov, na žalost so pa 300 novih predlagali. Na srečo so to samo načrti, to še niso gradbišča, in tudi, če to število raste, smo mi na dobri, da ga ustavimo. Če lahko ustaviš en jez, lahko vse, ker je koncept zelo podoben pri vseh."

Zato 7. septembra organizirajo še tretjo celomesečno "Balkan rivers" turo od Albanije do Slovenije.

Mariša Bizjak


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki