Trenutno se predvaja:
12. januar 2018 ob 08:44Novice

Kaj piše v poročilu o smrtni nesreči, ki se je poleti zgodila v koprskem pristanišču?

Medtem ko kriminalisti še niso zaključili preiskave smrtne nesreče, ki se je poleti zgodila v koprskem pristanišču, je preiskovalec pomorskih nesreč objavil končno poročilo.
Youtube|Preiskovalec pomorskih nesreč in incidentov v poročilu ugotavlja vzroke za nesrečo ter navaja priporočila za izboljšanje varnostnih razmer pri delu v pristanišču.
Preiskovalec pomorskih nesreč in incidentov v poročilu ugotavlja vzroke za nesrečo ter navaja priporočila za izboljšanje varnostnih razmer pri delu v pristanišču. Foto: Youtube

Pol leta po nesreči na ladji za sipke tovore je glavni preiskovalec pomorskih nesreč v poročilo med drugim zapisal, da se je luško-transportni delavec v skladišče ladje odpravil samoiniciativno, kljub temu, da mu je delodajalec dejal, da ga še nekaj časa ne bo potreboval. Brez vednosti kogarkoli je začel ročno odstranjevati sojo. Ne upravljalec nakladača ne žerjavist, ki je grabil tovor, delavca nista mogla videti.

Sledila je nesreča, ko je grabilec zadel delavca. Poškodbe so bile tako hude, da je umrl. Preiskovalec meni, da je bilo poleg neupoštevanja navodil in samovolje s strani ponesrečenega delavca za tragedijo krivo tudi to, da je delo potekalo brez signalista, in da so delavci, zaposleni pri izvajalcih pristaniških storitev, pomanjkljivo usposobljeni iz varstva in zdravja pri delu. Kot pomanjkljivo ocenjuje medsebojno obveščanje in nadzor upravljalca terminala.

V poročilo je zapisal tudi priporočila: Luki Koper, da med drugim vzpostavi sistem izobraževanja iz varstva in zdravja pri delu tudi za zunanje izvajalce ter da zagotovi, da žerjavisti delo izvajajo le s pomočjo signalista. Več priporočil je zapisal tudi za ministrstva.

Predsednik nadzornega sveta Uroš Ilič je dejal, da bi morala bivša uprava zoper žerjavista, ki je tudi nadzornik, izpeljati izredno odpoved zaposlitve, kar se ni zgodilo. Medtem pa kriminalisti preiskave še niso zaključili.

Lado Bandelj


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki