Trenutno se predvaja:
13. marec 2018 ob 18:44Novice

Okoljevarstveniki še niso zadovoljni z razveljavitvijo DPN za Poček

Nekateri pobudniki presoje menijo, da bi moralo ustavno sodišče poleg ogrožanja pitne vode upoštevati še druge škodljive vplive. Drugi menijo, da je vadišče treba zapreti takoj, brez čakanja na dopolnitev dokumentacije.
Vojaki na vadišču Poček. Foto: BoBo

Ustavno sodišče je sredi lanskega novembra kot nezakonito razveljavilo Uredbo o državnem prostorskem načrtu za Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, učinek pa odložilo za eno leto. Pri tem je pritrdilo vlagateljici pobude za presojo - občini Postojna, ki je državi očitala, da pri njenem sprejemanju ni dovolj zaščitila pitne vode. Zdaj se je oglasila še okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, ki je pred tremi leti ravno tako vložila predlog za presojo uredbe, vendar jo je sodišče zavrnilo, saj meni, da ne odpira novih, pomembnih ustavnopravnih vprašanj.

Čeprav Alpe Adria Green pozdravlja odločitev Ustavnega sodišča v zvezi z občinsko pobudo, opozarja, da je sodišče pri zavrnitvi njihove prezrlo dejstvo, da izpostavlja še nekaj drugih vidikov škodovanja vadišča živim bitjem in naravi ter na to, da so pripravljavci načrta zavajali nosilce prostora in prebivalstvo. Predsednik Vojko Bernard je razočaran tudi zaradi mlačnega odziva pristojnih ustanov in lokalne skupnosti na razveljavitev uredbe, zato se namerava pritožiti na evropskega varuha človekovih pravic: "Prav tako bomo obvestili o tej problematiki evropsko komisijo. Razmišljamo pa o tožbi na evropsko sodišče."

Na mlačen odziv občinskega vodstva na razsodbo je pred kratkim opozorila tudi nekdanja podžupanja in pobudnica ustavne presoje Margareta Srebotnjak Borsellino. Opozarja, da razveljavitev uredbe pomeni, da je nezakonita že zdaj. Vladi pa je dalo enoletni rok, da jo uskladi z ustavo, pravi: "Ne pa različnim vojskam mandat, da to vadišče še nezakonito uporabljajo. Ustavno sodišče ni reklo: uredba bo čez eno leto v nasprotju z ustavo. V nasprotju je danes in okolje ne čaka. Zato je treba reagirati."

Župan Igor Marentič sicer pravi, da občina podpira zaprtje poligona in razsodbo spoštuje. Razlaga pa si jo drugače od Borsellinove. Po njegovem mnenju bo stopila v veljavo šele po letu dni, ko naj bi obrambno ministrstvo dopolnilo strokovne podlage za DPN: "To je zelo kratek rok za takšno dopolnitev, vendar na nas je le, da počakamo do decembra in da vidimo, ali jim bo uspelo ali jim ne bo uspelo." Občinski svet bo o Počku vendarle razpravljal na aprilski seji.

Prispevek Sabrine Mulec:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki