Trenutno se predvaja:
28. julij 2016 ob 12:16Novice

Predavateljem ZRS-ja bi Univerza na Primorskem najraje zaprla vrata

Na Znanstveno raziskovalnem središču takšen odnos odločno odklanjajo kot nesprejemljiv in nezakonit.
false
Raziskovalno dejavnost ZRS-ja bodo prenesli na nov raziskovalni zavod, ki ga bo ustanovila država in zanj namenila 250. 000 evrov. Foto: Radio Koper

Za ZRS se z odhodom zaključuje tudi pedagoško sodelovanje z Univerzo.

Dragan Marušič, rektor Univerze na Primorskem

Gre za diskriminacijo. Ni sprejemljivo, da bi se vrata predavalnic zaprla le za ZRS.

Rado Pišot, direktor ZRS

Vlada se bo na današnji seji seznanila s prenehanjem članstva Znanstveno raziskovalnega središča v Univerzi na Primorskem in ministrstvo za izobraževanje pooblastila, da postopek izpelje do konca. Koprsko Znanstveno raziskovalno središče bo tako spet postalo samostojen javni zavod, ki bo ob ustanovitvi od države dobil 250 tisoč evrov. Kmalu bo torej znano tudi, kaj bo s statusom okrog 30 predavateljev novega zavoda.

Nekateri zaposleni ZRS-ja so v zadnjih dneh že dobili obvestilo, da v prihajajočem akademskem letu niso več v napovedi izvajanja posameznih študijskih programov. Med njimi je direktor ZRS Rado Pišot. Na Famnitu tako naj ne bi več predaval študentom aplikativne kineziologije, pa čeprav je zasnova tega študijskega programa v veliki meri tudi njegovo delo.

Rektor Dragan Marušič se pri tem sklicuje na elaborat delitvene bilance in na sklepe organov univerze. Ti določajo, kateri raziskovalni projekti in kateri sodelavci gredo na nov zavod. To pa naj bi po njegovem pomenilo, da se za ZRS s tem zaključuje tudi pedagoško sodelovanje z Univerzo.

Pišot temu ostro nasprotuje in opozarja na diskriminacijo. Na primorski univerzi namreč okrog 40 odstotkov predavateljev prihaja z drugih visokošolskih ustanov, pojasnjuje. Zato ni sprejemljivo, da bi se vrata predavalnic zaprla le za ZRS. Sodelovanje na različnih visokošolskih ustanovah ni sicer nič nenavadnega. Tudi nekateri zaposleni na primorski univerzi predavajo na drugih univerzah in so za to, kot je razvidno iz javno dostopnih evidenc, sorazmerno plačani. Sam rektor Marušič denimo sodeluje z ljubljansko Univerzo, kjer na Pedagoški fakulteti sicer ne predava več, je pa, kot so nam pojasnili, udeležen v raziskavah s področja matematike.

Na SVIZ-u za enkrat poudarjajo, da bo od sprejetega vladnega sklepa o izločitvi ZRS in pogodb o zaposlitvi posameznih delavcev odvisen tudi status zaposlenih. Na Ministrstvu za izobraževanje pa so že povedali, da bodo postopek izpeljali mimo vseh sporov in skladno z zakonodajo. Ta pa prepoveduje vsakršno diskriminacijo.

Lea Širok


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki