Trenutno se predvaja:
9. januar 2018 ob 18:21Novice

Primer ošpic so najprej zaznali v Izoli

V izolski zdravstveni dom je v petek prišel moški iz slovenske Istre, zdravniki pa so ugotovili da je okužen z nalezljivo boleznijo. Zdaj iščejo, s kom je bil v stiku.
Koža bolnika po treh dneh bolezni. Foto: CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald Foto: MMC RTV SLO

Pristojni tudi danes nadaljujejo z iskanjem in obravnavo ljudi, ki so bili v minulih dneh v stiku z moškim, ki je zbolel za ošpicami. Kje se je okužil, zaradi varovanja osebnih podatkov niso želeli razkriti. Ker prihaja iz slovenske Istre, smo preverili, ali so med ogroženimi lahko tudi tisti, ki so prišli v stik z njim v tem domačem okolju.

V Zdravstvenem domu Izola so povedali, da je v petek eden od tamkajšnjih zdravnikov obravnaval odraslega bolnika, pri katerem so šele kasneje potrdili ošpice. Po naših informacijah so v naslednjih dneh primer okužbe prepoznali v izolski bolnišnici, kjer so ugotovili tudi to, da se je oboleli že v četrtek zadrževal na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Pristojni so takoj začeli preverjati stike in ugotavljati cepilni status. O tem, kako to poteka, je pojasnil epidemiolog Boris Kopilović. Najpomembnejši podatki o stikih so tisti, ki jih obolela oseba najprej poda sama, nato pa: "Od zdravstvene službe dobimo podatke o tem, kdo je bil tisti čas v čakalnici skupaj s to osebo. Pridobimo telefonske številke in druge kontakte in nato z njimi stopimo v stik. Pri tem preverimo ali so bili cepljeni oziroma so to bolezen že preboleli." Po potrebi jih nato cepijo, kar so storili tudi v tem primeru.

Ošpice so zelo kužne, prenašajo se po zraku. Inkubacijska doba traja med 5 in 21 dni. Nezaščiten posameznik se lahko okuži tudi dve uri potem, ko obolelega v tem prostoru ni več. "Zbolijo lahko osebe, ki niso prebolele ošpic in ki niso bile cepljene z dvema odmerkoma. Torej, en odmerek ni zadostna zaščita. Edina smiselna zaščita proti ošpicam je cepljenje z dvema odmerkoma, to svetujemo vsem," je še povedal Kopilović.

Vsi pa nasveta ne upoštevajo. Koprska zdravstvena regija je takoj za ljubljansko najslabše in vse slabše precepljena. S 97 odstotkov je v zadnjih štirih letih padla na 91,5 odstotka. Varna meja kolektivne zaščite je 95 odstotkov in več.

Prispevek Mateje Brežan:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki