Trenutno se predvaja:
6. avgust 2018 ob 16:48Novice

Začenja se gradnja novega vhoda v koprsko pristanišče

Danes izbrane izvajalce uvajajo v delo, ki bo predvidoma trajalo do začetka prihodnjega leta. Kako bo pridobitev razbremenila mesto tovornega prometa, je težko napovedati, saj za zdaj ob vhodu ne bo terminala za tovornjake.
Luka Koper, predstavitev prihodnjega vhoda v pristanišče v državnem prostorskem načrtu Foto: Radio Koper

Tovor v pristanišče pripelje ali ga iz njega odpelje več tisoč tovornjakov na dan. Vhod v Luko je zelo blizu mestnega jedra. Po izgradnji nakupovalnih središč in ankaranske vpadnice tamkajšnje ceste pogosto uporabljajo tudi domačini. Zato je Luka že pred petimi leti začela snovati nove vhode, in ne le enega. Najdlje je prišla s projektom na t. i. serminski strani.

Danes so izbrane izvajalce - vodilni je Kolektor CPG - uvedli v delo. Do januarja prihodnje leto morajo dokončati štiripasovnico, ploščad in objekte za službe, ki bodo pregledovale tovor. Ko bo vhod končan, bodo tja preusmerili le tovornjake, ki vozijo določeno vrsto tovora. Sedanji vhod torej ostaja. Prav tako kamionski terminal. Predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel pravi, da izdelujejo idejne zasnove, kako ga premakniti. Toda opozarja: "To je problematika, ki ni vezana samo na vhod v Luko. To smo se pogovarjali tudi s predstavniki prevoznikov, da se kamionski terminal zdaj uporablja tudi za parkiranje lokalnih prevoznikov. Razumemo njihove težave in skupaj z Mestno občino Koper skušamo najti tudi neko rešitev." Tovornjaki so ob koncih tedna parkirani na javnih in zasebnih površinah. Luka ima načrt za še en nov vhod, to je iz bertoške smeri.

Tjaša Škamperle


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki