Trenutno se predvaja:
3. oktober 2017 ob 16:21Zgodbe

V Piranu najkakovostnejši evropski filmi

Pred 8. Festivalom evropskega in mediteranskega filma nam je osnovne podatke predstavil predsednik sveta prireditve Matjaž Javšnik.
false
false

V Piranu se bo danes, 3. oktobra 2017, ob 19. uri, začel osmi Festival Evropskega in mediteranskega filma. Blaž Maljevac je Matjaža Javšnika povprašal, katere projekcije bi izpostavili v tokratni festivalski izvedbi?

"Kot vsako leto smo se potrudili, da pripeljemo na Obalo najboljše izdelke evropske kinematografije zadnjih dveh let. To pomeni, da najdete v programu filme, ki so bili nagrajeni na največjih festivalih, v Berlinu, Cannesu, Karlovih Varih, Benetkah, filme, ki so zmagovali na oskarjih in tako naprej. Zraven je velik poudarek na delavnicah, pogovorih z avtorji. V fokuso imamo Veliko Britanijo, prikazanih bo pet angleških filmov, v posebnem fokusu imamo tudi slovenske avtorje, imeli bomo pet slovenskih filmov in po vsakem filmu tudi pogovor z avtorsko ekipo. Res se trudimo, da bi pripeljali čim bolj kvalitetne zadeve in da bi Primorce oziroma priobalne prebivalce razvajali s čim boljšo ponudbo."

Na slavnostni otvoritvi bo nagrado prejel direktor sarajevskega filmskega festivala Mirsad Purivatra. Za katere zasluge k evropski kinematografiji?

"Gre predvsem za zasluge, ki jih nosi sarajevski filmski festival, ki je postal v tem času resnično platforma za razvoj evropskih produkcij. Sarajevski filmski festival ni pomemben samo za film v regiji, ampak tudi za ostale filme. Recimo, na plečih sarajevskega filmskega festivala je zrasla tudi trenutno zelo cenjena romunska filmska produkcija, Gruzijci se tam napajajo, tako, da je res široka zadeva in je za nas, Slovence, najbližja odskočna deska v nek resen filmski posel."

Festival se bo končal v soboto, ko bo podelitvi nagrad sledila projekcija filma Apriline hčerke.

Zvočni posnetek:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki