Trenutno se predvaja:
28. julij 2017 ob 15:03Zgodbe

Anika Horvat ob 25-letnici umetniškega ustvarjanja na Tartinijev trg

Danes, v petek, 28. julija, ob 21. uri, bo Anika Horvat skupaj z Big bandom Nova nastopila v domačem Piranu, na Tartinijevem trgu.
Zgoraj: Nataša Benčič in Anika Horvat v studiu 02, iz katerega poteka program Radia Koper v živo. Foto: Blaž Maljevac

Danes, v petek, 28. julija, ob 21. uri, bo Anika Horvat skupaj z Big bandom Nova nastopila v domačem Piranu, na Tartinijevem trgu. Vseeno si je tudi na ta dan vzela čas za obisk Radia Koper: "Ja, kdaj pa, če ne danes. Radio Koper je del mene. Tukaj sem začela, tukaj sem snemala, tukaj imam samo lepe spomine. Radio Koper je seveda na prvem mestu, kako da ne."

Kaj bodo slišali obiskovalci nocojšnjega koncerta: "Z big bandom smo v bistvu pripravili presek 18-letnega skupnega dela. Seveda so tukaj tudi slovenske popevke, seveda je veliko tudi mojih skladb: Moje gostje pa bodo Singgirls, to so krasna dekleta, zbor iz Nove Gorice."

Anika ustvarja svojo glasbo 25 let, njena pevska kariera pa je še daljša. Na odrih je stala že kot majhna deklica. "Zelo rada govorim o svojih otroških pevskih podvigih. Seveda veliko raje zdaj, ko je hčerka Stela 'v igri', ker so te otroške pesmice spet aktualne ... Vedno se vračam v ta svoja otroška leta, zelo rada. Lepo bi bilo, če bi še dlje trajala."

Na vprašanje, ali bi hčerki dovolila tako zgodaj na oder, ni znala odgovoriti. "Težko vprašanje. Ampak mogoče odgovor 'ne' ali 'ne vem' ni na mestu, glede na to, da mi Stela že zdaj poje in mi puli mikrofon iz rok, ko sem na odru, če le lahko pride bliže."

Zase pravi: "Pri meni se je vse zgodilo naravno. Ni bilo začrtane glasbene poti, nihče me ni silil. Ni bilo tako, da bi moj oče karkoli načrtoval z mano. Spomnim se, da ko je pisal eno pesem za Melodije morja in sonca, za Lada Leskovarja, sem še preden jo je končal rekla: 'Ata, to jaz znam. Ti lahko zapojem?' Ko sem jo zapela, je bil – tako je on rekel – šokiran, pozitivno: 'Pa ti znaš peti.' Potem je na skrito napisal pesem. To je bila Moja prva pesem, ki je tako tudi nosila naslov. Od tam so se že vrstili nastopi, nastopila sem že v Avditoriju, kot gostja na Melodijah morja in sonca. Moj oče je imel 'zveze in poznanstva', ampak ne zaradi tega. Zaradi tega, ker sem bila očitno res simpatična. Ta pot se je kar nadaljevala. Nisem pela samo na otroških festivalih. Že takoj sem pela kar z odraslimi, z velikimi glasbeniki. Vabili so me povsod. Tako, da bi rekla, da mi je seveda oče veliko, ogromno pomagal, ampak verjetno je tu še moja pot, ki je bila začrtana, ker se je vse skupaj dogajalo zelo naravno."

Meni sicer, da je bila zaradi tega "manj otrok", ker so vrstniki v šoli grdo gledali nanjo. "Kar nekaj časa je minilo, da so me sprejeli. Ampak jaz sem vedela, da je to moja pot, in sem se požvižgala na to." Ta pot je že dolga. Kot najbolj vplivne ljudi na njej je naštela svojega očeta Ferija Horvata, Marina Legoviča in Patrika Grebla. Med avtorji besedil je omenila Draga Misleja - Mefa in Leona Oblaka, nato pa se je ustavila: "Preveč je pomembnih ljudi. Nočem, da bi se kdo užalil."

Kljub vsem izkušnjam se Anika se še vedno uči peti. "Seveda. Ne samo, da imam mlajšo profesorico od sebe – ona je zaradi mene začela peti! (smeh) To je Štefica Stipančević. Jaz potrebujem nekoga, ki mi stoji ob strani, ki mi daje podporo, ki me opozarja. Štefica je številka ena, kar se tega tiče. Jaz nisem profesorica petja. Veliko boljša sem, če skupaj naštudirava pesem."

Skozi vsa leta se razvija tudi Anikina "ljubezenska zgodba" z Melodijami morja in sonca oziroma s portoroškim Avditorijem. Leta 1995 je s skladbo Plima zasedla drugo mesto, leta 1996 je bila absolutna zmagovalka s pesmijo Lahko noč, Piran. Letos je bila z Ruleto spet druga, in to za las. "Seveda je bilo nekaj grenkobe. Torej, jaz nisem užaljena pevka, daleč od tega. Že naslednji teden sem imela nastop, zdaj ga imam in naslednji mesec. Ampak, so stvari, glede katerih mi, pri mojih letih, ni treba več biti tiho. Ni nikakršna užaljenost zaradi ne-zmage, ampak morda zaradi drugih stvari, ki jih ne bom tukaj omenjala. Drugače pa nekaj pomeni tudi biti moralna zmagovalka. Moralna zmagovalka v tem primeru pomeni, da se pesem zelo lepo vrti na radijskih postajah in da sem dan po festivalu dobila ogromno čestitk ... To, da me imajo ljudje radi, da me radi poslušajo in me podpirajo, je še veliko več kot ena nagrada v roki."

Kaj še je povedala Nataši Benčič, lahko slišite s klikom na fotografijo nad besedilom.


Zadnji prispevki