Trenutno se predvaja:
16. februar 2017 ob 19:25Zgodbe

Bela in Sebastijan ali Eneja in Balmette

V oddaji Živalski blues smo obiskali Enejo Brenčič, ki se je ob gledanju risanke zaljubila v pirenejskega planinskega psa.
Balmette in Eneja. Foto: Loredana Vergan

Bellet in Eneja. Foto: Loredana Vergan

false

Balmette. Foto: Loredana Vergan

Pirenejski planinski pes je gorski pes, doma v Franciji oziroma v Pirenejskem pogorju. To je pastirski pes, ki so ga v preteklosti uporabljali za varovanje črede ovac pred volkovi in medvedi.

Danes kot hišni ljubljenček varuje svoj dom in družino. To je pes z zelo močnim značajem. Nezaupljiv in zadržan do tujcev, predvsem pa zelo samostojen. Za treninge poslušnosti je za to pasmo potrebna velika mera potrpežljivosti in vztrajnosti. To ni pes, ki bi delal trike, pravi Eneja Brenčič, ki se je iz ljubezni do pirenejca, pa tudi do konjev, ki jih v mestu ne moreš imeti, iz Izole preselila v Belsko pri Postojni.

Eneja je kot deklica rada gledala risanko "Belle et Sebastien" (Bela in Sebastijan), v kateri je nastopal ogromen bel, zaščitniški pes, ki je nanjo naredil tako močan vtis, da se je dobesedno ukoreninil v njen spomin. Odločila se je, da bo prav takega psa nabavila, ko bo imela, za takega psa, dane pogoje. Ker pa so živeli v manjšem stanovanju, so ji starši podarili papillona. Zanj je skrbela celih 18 let. Za njim je ostala velika praznina. Medtem pa je spoznala fanta, tudi ljubitelja živali, in se z njim preselila v hišo v Belsko pri Postojni, kjer je uresničila dolgo skrito željo in nabavila pirenejskega planinskega psa. V oskrbi imata tudi konje in druge živali.

Pirenejski planinski pes ima najraje velike površine, kjer se lahko prosto giblje. Po naravi je malo lenoben, kar za Enejino psičko Balmette ne drži. S hojo in tudi med tekom nam ta velikan pokaže vso svojo eleganco. Njegova dlaka je brez vonja, oziroma še najbolj spominja na vonj po volni. Dovolj je, če ga enkrat na teden temeljito razčešemo. Kopati ga ni treba, ker se njegova dlaka čisti sama.

V Sloveniji bomo po Enejini zaslugi dobili prvo leglo te plemenite "orjaške" pasme pirenejca. Več o tem lahko izveste na Enejini spletni strani. Zdaj pridno izbira med ponudbami, da bi za svojo Balmette našla plemenitega samca, da bi se rod pirenejskega planinskega psa obdržal v vsej svoji popolnosti. Kdo ve, če ne bo kateri od mladičkov naletel prav na gospodarja s čredo ovac, tako da bo pes ponovno služil svojemu namenu.

Loredana Vergan


Zadnji prispevki