Trenutno se predvaja:
12. oktober 2017 ob 00:41Zgodbe

Erik Platon, osvežitev slovenske glasbene scene

Eric Platon je vsestranski človek. Trenutno je v ospredju njegov glasbeni navdih. V preteklosti je veliko sodeloval s skupino Dan D, danes hodi po samostojni glasbeni poti.

Strokovna in poslovna javnost ga pozna kot izkušenega analitika digitalnega sveta. Primož Žižek je direktor in partner analitične družbe Elaborat, d.o.o. Njegove glasbene epizode so bile v preteklosti pogosto povezane s Tomislavom Jovanovičem Tokcem, ponavljal se je namreč v vlogi tekstopisca in avtorja glasbe. Danes nastopa na samostojni glasbeni poti. Erik Platon EPP, prava osvežitev na slovenski glasbeni sceni.

Kdo je Erik Platon? Je to alter ego, morda kakšen marketinški trik?

Na srečo ni marketinški trik, je pa alter ego, ki sem ga izumil pred kakšnimi sedmimi leti, ko sem nekako ocenil, da bi svoje pesmi tudi izvedel, poskušal priti do cilja: do izdaje albuma. Glede na čas v katerem živimo, sem poiskal to napetost med prvinskim Erikom, ki je divji, prvinski in neobvladljiv, ter Erikom, ki s svojo milino išče pozornost. In to je to, Erik Platon je prišel do cilja, prve etape, to je album. Zelo sem pomirjen, da se je to zgodilo.

Zakaj nadimek, zakaj nisi Primož Žižek?

Kot Primož Žižek ne bi zmogel. Zdi se mi, da sem potreboval to distanco, ker sem v življenju zelo vpet v raziskovalne projekte podjetništva. Zdelo se mi je, se moram preleviti v Erika Platona, če želim osvoboditi sebe. Kot opazovalca. To sem začutil že zelo zgodaj.

Nenazadnje bi te lahko zamenjali za metalca kladiva?

Morda, če bi imel to ime 25 let nazaj, ko sem se s tem ukvarjal, bi še danes vztrajal.

Koliko znaša tvoj rekord? 52?

Moj rekord je bil takrat 54 metrov.

Gremo k tvoji pesmi Valentina, na naših radijskih frekvencah se je vrtela celo poletje, tudi drugod so jo vrteli. Ali te je presenetilo?

Ja. Ko je izšla Valentina, sem hotel vsaj približno predstaviti svoje delo, kaj počnem. In Valentina je opravila nalogo te predstavitve. Zdela se mi je tako drugačna od drugih skladb, da je samostoječa.

Ko je prišla Valentina v naš elektronski predal, sem si ogledal tudi postavo, ki jo je odigrala v studiu, sami reprezentanti: Žare Pak, Stefan, nemški bobnar, Davor Klarič, Matej Mršnik in še marsikdo. So bili slučajno tam ali si jih izbral?

Izbral sem jih, skoraj meditiral, koga naj vzamem v ekipo. Ves čas nastajanja albuma sem imel pred seboj cilj, da ustvarimo »bandovsko« vzdušje tudi v glasbenem smislu. Tukaj se moram zahvaliti in Tokcu in Žaretu, ki sta mi ves čas stala ob strani. Davor je bil zelo hitro na seznamu. To so resni in izkušeni ljudje in jaz imam rad tiste glasbenike, ki leta in leta prenašajo vsak dan kovčke od pol tone in to se potem pozna. Štefan je bil navdih. To je bobnar, ki ga je Žare spoznal v Berlinu in smo ostali dobri prijatelji.

Erik Platon, ti si avtor nekaterih znanih skladb: Moj problem, Rekli so, Google me, itd…stric iz ozadja. Kdaj in zakaj si se odločil stopiti iz teme?

EPP je simbol, ki ga jaz vrtim okoli tega projekta. EPP je okrajšava za ekonomsko propagandni Platon. Ko sem jaz odraščal in sem deloval v internetnem marketingu in v vseh teh poslovnih sferah, kjer delujem še danes, sem nenadoma začutil, da sem se zelo spremenil. Imel sem zelo rad EPP v starih časih, ker sem vedel, da za tem pride cik-cak. Vse je bilo še tako naivno. Zdaj pa je v že vse močno nasičeno, da je ta ekonomsko-propagandni program pravzaprav prevzel celoten prostor. Stalno sem čutil, da med tema dvema prostoroma, da med to membrano mora obstajati prostor za nekaj, kar ni narejeno po metodologiji tovrstnih družbenih dinamik. Ali mi je to uspelo, ali ne, ne vem. To je bil tudi razlog, da se osamosvojim in da dam tej glasbi nek svoj fizični ton in to je bilo zame veliko tveganje, ker nisem niti pevec, niti glasbenik. Vse, kar želim, je to, da bi ustvarjal glasbo. Ampak trud, veliko garanja, velikih enih poskusov, ogromno enega pisanja in potem se je to realiziralo. Glede na vložek me sprašujejo, kako sem zadovoljen. Rečem, da sem popolnoma pomirjen, da sem sploh prišel do tega rezultata in upam, da bo to ljudem všeč.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki