Trenutno se predvaja:
17. maj 2017 ob 19:40Zgodbe

Gregor Kodermac: "Trobenta mi je všeč, ker 'zakure', naredi 'žurko', dvigne razpoloženje"

V rubriki Primorski glasbeni talenti predstavljamo učenca 6. razreda Osnovne šole Dobravlje in 4. razreda trobente v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini.
Gregor Kodermac
Gregor Kodermac. Foto: Maksimiljana Ipavec, Primorske novice

Dvanajstletni Gregor Kodermac je marljiv, priden učenec trobente, ki mu igranje tehničnih in muzikalno zahtevnejših solističnih skladb predstavlja velik izziv in motivacijo. Samozavestno, kritično in prodorno razmišlja tako o svoji mladostni karieri, vadbi, izbranih skladbah, svojih izvedbah kot tudi o vseh, s katerimi se druži. Letos se je prvič udeležil regijskega in državnega tekmovanja Temsig in osvojil zlato plaketo.

Gregor je učenec 6. razreda Osnovne šole Dobravlje in 4. razreda trobente v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini. Njegov profesor Andrej Kobal pravi, da je že od samega začetka kazal talent in veselje do instrumenta, da je zelo znanja željen učenec, saj se udeležuje različnih trobilskih seminarjev in delavnic, rad igra tudi v šolskem pihalnem orkestru, skratka, da ima lastnosti, ki mu zagotavljajo lepo glasbeno prihodnost. Zanimanje za trobento se je v Gregorju prebudilo ob poslušanju narodno-zabavne glasbe, rad prisluhne ansamblu Franca Miheliča in Avseniku, svojega učitelja pa že tudi nagovarja, da mu prinese kakšne tovrstne skladbe. Simpatično ambiciozni trobentar pa hkrati z velikim občudovanjem simpatizira s slovitim in zahtevnim Čmrljevim letom Nikolaja Rimskega Korsakova in bi ga najraje že tudi izvajal. Ob preprostih skladbah se namreč dolgočasi. Prav poseben izziv mu je predstavljala letošnja prva udeležba na tekmovanju, zato se je zlate plakete toliko bolj razveselil in z mentorjem že razmišljata, da bi se prihodnje leto preizkusila tudi na mednarodni ravni. Da je Gregor že zdaj popolnoma predan trobenti, je dokazal tudi z letošnjo aktivno udeležbo na seminarju za trobento v Krškem, pod mentorstvom odličnega trobentarja in profesorja Tiborja Kerekeša, in Emona Brass Festivala pod mentorstvom priznanih profesorjev in pedagogov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer je kot član kvarteta trobent nastopil na zaključnem koncertu.

Ko sem ga obiskala v prostorih ajdovske Glasbene šole v Gregorčičevi ulici in se z njim prijetno zaklepetala, me je presenečal iz stavka v stavek. Najprej z dejstvom, da so mu všeč le izrazito zahtevne skladbe, nato z razkrivanjem, da ima v orkestru številne prijatelje, a tudi tiste, s katerimi se ne razume, da ga marsikdaj v slabo voljo spravijo slabše ocene, da ima tudi zelo slabe dneve, ko vstaja z levo nogo ... No, na srečo je bil to njegov soliden dan in je z veseljem pripovedoval tudi o starejšem bratu, ki igra v metal skupini, in starejši sestri, ki je nekoč igrala sintetizator, razkrival je svoje navdušenje nad športnimi avti in relijem, smučarskimi skoki, nogometom, potovanji v Egipt, Turčijo, Italijo in morebitnimi obiski New Yorka, Avstralije in Francije, prebiranjem treh knjig o junaku Ranti Primoža Suhodolčana, sprehodih v naravi s svojima dvema psičkoma ...

V značilnem ajdovskem narečju pa je izpostavil prednosti trobente, zaradi katerih bo temu instrumentu ostal zvest tudi v prihodnje: "Trobenta je najboljša, ker 'zakure', ker naredi 'žurko', dvigne vzdušje."

Tako, za hobi, Gregor včasih sede tudi za bobne in naučil se je že tudi treh ritmov.

Tatjana Gregorič


Zadnji prispevki