Trenutno se predvaja:
7. december 2017 ob 19:04Zgodbe

Janja Štokelj iz Londona: "Saj ni daleč. Urica in pol, pa sem doma."

Ajdovka se je izučila za delo v turizmu, ki jo od nekdaj veseli. Službo s tega področja je dobila v Angliji, kjer živi že dobrih pet let.
Janja Štokelj na delovnem mestu.

Janja Štokelj na delovnem mestu. Foto: Osebni arhiv

Janja Štokelj je Ajdovka, ki jo je veselje do dela v turizmu po srednji šoli odpeljalo na portoroško Fakulteto za turistične študije. Diplomirala je leta 2006, štiri leta pozneje pa z nalogo z naslovom Tržni informacijski sistemi v turizmu uspešno dokončala še magistrski študij. Pred petimi leti se je preselila v Birmingham, trenutno je kot vodja izobraževanja in usposabljanja zaposlena v londonskem hotelu Hilton.

V tujino je odšla s pomočjo portoroške fakultete, je povedala: "Takrat sem iskala službo tukaj v Sloveniji, pa je nikakor nisem dobila. Potem se mi je ponudila priložnost, da sem preko evropskega programa za izmenjavo oziroma za pridobitev delovnih izkušenj šla za tri mesece v Birmingham. Tam sem začela delati za Hilton in po treh mesecih so me zaposlili. Kar hitro."

Janja je že prej, v času študija, delala tudi v tujini, v Italiji in Grčiji. Želela pa si je iti prav v Anglijo: "Zmeraj me je privlačilo zelenje in njihova kultura. Najprej sem sicer želela iti na Škotsko, ampak potem me je pač delovna priložnost peljala v Birmingham."

Privaditi se je morala na drugačno kulturo, drugačno hrano in, kot pravi, drugačen bioritem: "Tam je vse, čeprav zelo delovno in produktivno, bolj sproščeno, brez stresa."

So razlike med Londonom in Birminghamom velike? "Neverjetne, zelo velike, glede na to, da je Birmingham drugo največje mesto, približno dva milijona ljudi ima. Za primerjavo, London jih ima deset milijonov. Cene so 100 odstotkov višje v Londonu v primerjavi z Birminghamom."

Vožnja po levi strani ceste ji ne predstavlja težave, vendar v Londonu nima avtomobila, ker so javni prevozi zelo dobri.

V Londonu govori skoraj izključno angleško, čeprav si deli stanovanje s Špancem in Nemko. Slovensko govori samo še s starši prek internetne povezave: "Postane kar izziv uporabljati jezike in mešati," ugotavlja.

O tem, do kdaj bo London njen dom, ne razmišlja veliko , saj ne ve, kaj ji bo prineslo življenje. O preselitvi v Slovenijo še ne razmišlja, čeprav jo doma ves čas sprašujejo o tem. "Saj konec koncev ni daleč. Urica in pol, pa sem doma," je končala v smehu.

Ob kratkem obisku doma je Janjo Štokelj pred mikrofon povabil Sandi Škvarč.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki