Trenutno se predvaja:
17. junij 2017 ob 09:00Zgodbe

Konj vidi pri človeku veliko več od tistega, kar bi človek rad pokazal

Komunikacija konja temelji na neverbalni komunikaciji, kar je otrokom bližje kot sofisticiran svet odraslih.

Tamara Crnič je ljubiteljica in borka za živali z veliko začetnico. Vsak, ki jo pozna, ve, da ima tudi pozitiven vpliv na otroke, s katerimi dela. Doma, na Cetorah, je ustanovila društvo Hippos, kjer izvaja terapije s pomočjo konjev. V okviru evropskega projekta Erasmus + je k sodelovanju povabila Center za korekcijo govora in sluha iz Portoroža. Tjaša Gerževič, profesorica specialne rehabilitacijske pedagogike, je izziv takoj sprejela. Tako sta s Tamaro projekt terapije s konji za avtistične otroke pripeljali h koncu. Ta konec pa jima pomeni tudi nov začetek, glede na pozitivne rezultate, ki sta jih dosegli. Tamara v svojo terapijo vključuje tudi druge živali: pse, mačke, želvo, prašiča, race, labodje gosi in kokoši, ki okoli njene hiše živijo v pravi simbiozi.

Tamara je odraščala z živalmi, kjub temu, da so živeli v stanovanju. V svoji mladosti je imela pse, mačke in vodne želvice. »Že kot otrok sem imela srečo, da sem se spoznala s konji,« pove. Pri desetih letih sta jo starša vpisali v šolo jahanja in jo dvakrat tedensko vozila v lipiško kobilarno na individualne treninge. Z vpisom v Konjeniški klub Vanganel je začela z resnim treningom. Poglobila se je v dresurno jahanje in se preizkusila na tekmovanjih. Pri šestnajstih letih je dobila svojega konja.

Kasneje se je odločila za študij psihologije na v Trstu. Leta 2008 je pridobila licenco za izvajanje terapij s pomočjo konj. Izobraževanje je trajalo dve leti. Potekalo je v Sloveniji in na Švedskem s priznano terapevtko Pie Tillberg. Družina se je nato preselila na manjšo kmetijo na Cetore. Enemu konju so se sčasoma pridružili še trije. Tem so sledile še ostale živali. Od leta 2010 ima tudi licenco za inštruktorja jahanja.

Konji so zelo občutljivi, nežni, čutni in plašni. Zaznavajo dražljaje, ki jih sproži človek. »Konj vidi pri človeku veliko več od tistega, kar bi človek rad pokazal,« še pove Tamara. Komunikacija konja temelji na neverbalni komunikaciji, kar je otrokom bližje kot sofisticiran svet odraslih. Otroci ob prvem stiku s konjem doživijo fiziološki strah, saj je žival velika in težka. Ob pogostem druženju s konji pa ta strah izgine. Pred kratkim je zaključila evropski projekt Erasmus +, kjer je izvajala terapijo s konji z avtističnimi otroki. Tjaša Gerževič pove: »Terapevtski konj s svojo mirno naravo vpliva na avtističnega otroka tako, da ga umiri in sprosti. Otrok postane bolj dojemljiv, bolje razume navodila, ki mu jih dajemo. Ker terapija poteka prek igre in v zelo sproščenem vzdušju, z otroki urimo najrazličnejše spretnosti in sposobnosti: od razvijanja grobe in fine motorike, podaljševanja pozornosti do urjenja spomina in tako naprej.«

Otroci so na terapijah s konji in drugimi živalmi veseli in komaj čakajo naslednje srečanje pri Tamari. Katere dejavnosti še ponujajo na kmetiji Crnič? Prisluhnite prispevku.

Loredana Vergan


Zadnji prispevki