Trenutno se predvaja:
5. oktober 2017 ob 17:00Zgodbe

Lastniki psov in psi ter njihova kultura obnašanja

Veliko je pasjih šol, kjer vodnike učijo, kako s psom ravnati v urbanem okolju. Kljub temu nekateri ne upoštevajo pravil, slaba luč pa pade na vse lastnike.
Foto: Loredana Vergan

Foto: Loredana Vergan

Foto: Loredana Vergan

Foto: Loredana Vergan

Foto: Loredana Vergan

Foto: Loredana Vergan

Ali smo dobri lastniki psov? So živali z nami le v stanovanju ali jih peljemo na sprehod, tudi v trgovino? Nekateri imajo celo to možnost, da psa pripeljejo v službo. Veliko je pasjih šol, kjer vodnike učijo, kako s psom ravnati v urbanem okolju. Kljub temu nekateri ne upoštevajo pravil, slaba luč pa pade na vse lastnike. Tako je ob svetovnem dnevu živali Loredana Vergan začela pogovor z dr. veterinarske medicine in specialistko za vedenje in vzgojo psov, Majo Turk.

V mestih in na vseh javnih površinah je zelo moteče in nehigienično, če lastniki ne poberejo iztrebkov svojih psov. "Prav zato, ker imam pse rada, ne morem dopustiti, da se to dogaja! Poskrbeti za svojega psa pomeni tudi, da počistimo za njim, da torej ni moteč za okolico," meni Maja. "Seveda je stanje glede tega neprimerno boljše kot je bilo pred leti, a še vedno ni zadovoljivo. Velik problem so spuščeni psi, ki se prosto sprehajajo in skačejo po ljudeh. Po zakonu mora biti pes v mestu ali pa na vasi vedno na povodcu, razen na travnikih, kjer ni ljudi je lahko izpuščen. Nekateri lastniki psov se premalo zavedajo, da je njihov, čeprav vesel in radoveden pes, ki steče nekomu nasproti, lahko zelo moteč. Morda je preživahen in bo prestrašil otroka. Morda ima oseba, ki se ji naš prijazen pes približa, neprijetno izkušnjo in si bližine psa ne želi. Moje zlato pravilo je: moj pes se brez mojega nadzora ne sme približati nikomur. Groza me je, da ljudje ne pomislijo, da lahko njihov spuščen pes povzroči tudi prometno nesrečo. Ali so pripravljeni sprejeti, da bodo vse življenje imeli na vesti poškodbo ali celo življenje ljudi?" je še dodala Maja.

Psu moramo pokazati, kaj je prav in kaj je narobe. Držati se moramo pravil, ki smo mu jih postavili. Le tako ga bomo vzgojili v dobrega družabnika, ki nam bo v veselje desetletje ali več. Življenje s psom zahteva nemalo prilagajanja in kdor tega ni pripravljen sprejeti, naj si psa raje ne omisli. Vestnemu lastniku moker dotik pasjega smrčka odtehta prav vse obveznosti, ki so s tem povezane!

Kaj je Maja še povedala o bontonu lastnika, vzgoji psa in o čem moramo razmisliti, preden nabavimo psa, lahko slišite na posnetku.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki