Trenutno se predvaja:
12. oktober 2017 ob 12:38Zgodbe

Mantrailing s Simono Potočar: "Učim se od takih, ki vedo več kot jaz."

Mantrailing je kinološka disciplina. Pes se orientira po vonju človeka oziroma njegovega predmeta.
Na zgornji fotografiji: Simona Potočar in njena psička Tequila.

Beseda 'mantrailing' izhaja iz angleščine: 'man' - oseba in 'trailing' - sledenje. Gre za iskanje določene osebe s psom, pri čemer moramo psa nenehno opazovati pri delu, ga razumeti in mu stoodstotno zaupati. Disciplino zelo dobro obvlada tudi Simona Potočar, ki je prepričana, da je zaupanje psu eden pomembnejših dejavnikov pri iskanju. Izobraževanje je začela z Majo Golob in Bobbyjem Blackwellom na Črnem Vrhu nad Idrijo, nadaljevala pa v Avstriji. Njena mentorica je Karina Kalks, pri kateri opravlja inštruktorski tečaj, ki traja eno leto. Zaveda se, da je mantrailing zahteven, zato se ga loteva z vso resnostjo. V pomoč ji je ptičarka Tequila, ki ima neprecenljiv voh in kaže veliko delovno vnemo. "Ne delam po načelu, da vse vem. Učim se od tistih, ki vedo več kot jaz," pravi Simona. Polna navdiha in pozitivnih vibracij vodi tudi delavnice, kjer tečajnike po Sloveniji seznanja in vzpodbuja z novim načinom iskanja pogrešanih oziroma izgubljenih ljudi.

Pri mantrailingu uporabljamo sledilko, dolgo 7 metrov, na katero je privezan pes. Na začetku iskanja mu damo predmet pogrešane osebe in pustimo, da ga povoha. Pes mora vonj izslediti in nadaljevati z iskanjem, dokler nas ne pripelje do pogrešanca. Ta disciplina je odličen dodatek h klasičnemu reševanju pogrešanih. Primerna je za 'delavne' pse, še posebej za tiste, ki imajo zelo dobro razvit voh. Če pa je mantrailing le hobi, se v tehniki lahko preizkusijo vsi psi. "Težko odgovorim na vprašanje, v kolikih dneh lahko pes še najde pogrešanca. Iskanje je odvisno od mnogih dejavnikov: vetra, dežja, temperature ... Moja inštruktorica je pogrešanca našla po šestih dneh. V tem času se razmere že lahko tako spremenijo, da tudi vonj, ki bi mu pes lahko sledil, izgine. Na take reševalne akcije moramo biti reševalci, kolikor je mogoče, hitro poklicani. Slovenski policisti se tega zelo dobro zavedajo, zato z njimi odlično sodelujemo. Pri mantrailingu je začetek iskanja toliko bolj pomemben," je še povedala Simona.

Kaj je o mantrailingu še zanimivega povedala Loredani Vergan, lahko s klikom na zgornjo fotografijo. Spodaj je še krajši video s prikazom mantrailinga.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki