Trenutno se predvaja:
11. oktober 2017 ob 17:58Zgodbe

Med koncertnimi dvoranami in diskotekami v opuščenih industrijskih halah

Mladi pozavnist Tine Bizajl iz Lucije je trenutno študent tretjega letnika Akademije za glasbo, medije in gledališče v Hannovru.

Tineta Bizajla smo kot nekdanjega dijaka Umetniške gimnazije v Kopru in kot zmagovalca številnih tekmovanj za mlade glasbenike v preteklosti že gostili v oddaji Primorski glasbeni talenti, tokrat pa smo ga prestregli v našem studiu Hendrix, kjer je snemal kot nagrajenec Mednarodnega tekmovanja Svirel.

Tineta Bizajla smo tokrat povabili pred naš mikrofon tudi zato, da nam oriše svoje študentsko življenje v Hannovru in sploh, da nam pove kaj o tem nemškem mestu, ki ga je privabilo na svojo univerzo predvsem z imenom prof. Jonasa Bylunda, enega najboljših visokošolskih profesorjev za pozavno v svetu.

Študij v prestižnem razredu pa je Tine drago plačal, saj se je moral prilagoditi severno nemški ravnini in neprijaznemu podnebju, ki - razen vlage, megle in sivine - ne ponuja prav veliko. Priti s sončne slovenske obale v industrijsko mesto s 500.000 prebivalci pomeni, vsaj na začetku, tudi spopadanje z depresijo. A na srečo ima glavno besedo v Tinetovem življenju glasba, preko katere si je pridobil tudi veliko novih prijateljev.

Življenje v študentskem domu že samo po sebi nudi veliko družabnosti, s svojim muziciranjem pa je razširil svoj krog prijateljev tudi na ansambel pozavnistov, ki jih je iz svojega razreda izbral prof. Bylund, pa na akademijski simfonični orkester in celo na prestižni severnonemški orkester Junge Nord Deutsche Phylharmonie. S prvim je prejel pomembno mednarodno nagrado v Los Angelesu, ITF Remington Award, z orkestrom svoje akademije je gostoval na Finskem, s severnonemško mladinsko filharmonijo pa po vsej Nemčiji in celo igral kot solist v Mahlerjevi Sedmi simfoniji.

Sicer pa je Hannover, glavno mesto Nižje Saške, tudi univerzitetno mesto s skoraj dvestoletno tradicijo, zato je za študente dobro poskrbljeno. Zanje so vsi prevozi brezplačni, za hrano pa porabijo morda malce več kot pri nas. Vendar si Tine najraje kar sam kuha, saj v Nemčiji pogreša mediteransko prehrano: "Riba je tu zgolj eksotika, oljčno olje tudi, sol pa prihaja iz rudnikov ..."

"Čeprav Hannover ni turistična destinacija, ima nekaj znamenitih stavb, kot sta opera in dvorana radijskega orkestra, v obeh sem že igral, ostalih znamenitosti pa še ne poznam ... Vem pa za velik in zanimiv živalski vrt ter ogromen, čudovit botanični vrt." A od vseh Tine najraje raziskuje opuščene industrijske hale, v katerih danes domujejo diskoteke. Tam se srečuje tudi z ostalimi študenti z vseh vetrov.

Pogovor Lee Hedžet s Tinetom Bizajlom lahko poslušate prek povezave nad besedilom.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki