Trenutno se predvaja:
6. december 2017 ob 19:09Zgodbe

Mia Kristan: glasba kot sprostitev in trdo delo

V rubriki Primorski glasbeni talenti predstavljamo 16-letno Tolminko, ki obiskuje koprsko gimnazijo in se popolnoma posveča tolkalom.
Mia Kristan
Mia Kristan Foto: Osebni arhiv
Rubriko Primorski glasbeni talenti v oddaji Glasbeni abonma, ki je na sporedu ob četrtkih ob 20. uri, tokrat posvečamo 16-letni tolkalki Mii Kristan iz Tolmina, trenutno dijakinji koprske Umetniške gimnazije. Ob pogovoru z njo boste lahko slišali posnetke njenega tekmovalnega sporeda, ki gaje v studiu Hendrix zaigrala ob spremljavi pianistke Nene Rion.

16-letna Tolminka Mia Kristan se je v tolkala zaljubila že na dnevu odprtih vrat ob vpisu v glasbeno šolo. Za seboj ima več uspehov na mednarodnih tekmovanjih Svirel in Euritmia v Povolettu, kot tudi na državnem tekmovanju TEMSIG. Nazadnje je na 46. Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije marca 2017 dosegla zlato plaketo in tretjo nagrado. Zdaj je približno na polovici srednje stopnje glasbenega izobraževanja in je že odločena, da bo poklicno nadaljevala glasbeno pot.

Mia Kristan je končala osnovno stopnjo glasbenega izobraževanja na Glasbeni šoli Tolmin. Njen prvi učitelj tolkal je bil Tomislav Hmeljak, zaradi fluktuacije učiteljev pa je dvakrat zamenjala mentorja - učila sta jo še Alex Kuret ter Mitja Tavčar, pri katerem zdaj nadaljuje šolanje v Kopru kot dijakinja drugega letnika umetniške smeri Gimnazije Koper. "Vsak profesor ima svoj pogled na glasbo in poučevanje, od vsakega se naučiš novih tehnik, vzameš, kar se ti zdi najboljše, in združiš v neko svojo celoto," pravi Mia, ki je pri sebi že sprejela odločitev, da bo glasba njena večna spremljevalka. "Glasba mi pomeni bodisi sprostitev bodisi trdo delo za doseganje ciljev; menim, da sem dovolj vztrajna in delovna za glasbeni poklic."

Čeprav se tolkalci pogosto specializirajo za določen tip tolkal, morajo najprej obvladati najrazličnejša glasbila, ki sestavljajo obsežno družino tolkal. Zvok izvabljajo z raznolikimi tehnikami igranja bodisi z rokami bodisi z različnimi paličicami. Mia najbolj uživa pri igranju melodičnih tolkal, med katerimi ima primat marimba, sledita ji vibrafon in ksilofon. Tudi skladatelji, ki pišejo za tolkala, se morajo spoznati na množico specifičnih lastnosti posameznih lesenih oz. kovinskih tolkal v tako raznovrstni skupini glasbil. "Če je skladatelj tudi sam tolkalec, potem točno ve, česa smo tolkalci sposobni in kako lahko določene odseke izvedemo. Včasih pa se zgodi, da so določeni orkestrski parti nerodno zapisani, zato si jih moramo tolkalci kdaj malenkost prirediti," je pojasnila Mia.

Poleg glasbe jo veseli še stik z naravo in je tabornica, zanimajo jo tudi naravoslovne vede, kot sta matematika in biologija. Obveznosti šolskih glasbenih predmetov ji dodobra zapolnijo dan - poleg instrumenta še strokovni glasbeni predmeti, in sicer v drugem letniku so to solfeggio, glasbeni stavek, klavir kot stranski predmet in simfonični orkester, v katerem največkrat igra pavke. Večletne izkušnje ima tudi pri igranju v domačem pihalnem orkestru iz Tolmina. Pri orkestrski igri se tolkalci temeljito preizkusijo v prebiranju različnih partov pri menjavi glasbil (velikokrat tudi v isti skladbi) in v discipliniranem ter dobro organiziranem gibanju na odru. "Se je že zgodilo, da smo imeli premalo prostora na odru, tako da so se med premikom tolkalcev zatresle in oglasile kovinske viseče palčke oz. wind chimes, zaradi česar smo se vsi v orkestru nasmehnili, a kot bi nič ne bilo tudi igrali dalje," se je duhovite dogodivščine spomnila Mia. Želimo ji še naprej z veseljem in ljubeznijo do glasbe posuto pot, na kateri naj jo spremljajo odlični mentorji in uspešno premagani novi izzivi.

Helena Filipčič Gardina


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki