Trenutno se predvaja:
14. julij 2017 ob 20:31Zgodbe

Miff je spet popestril poletje ob obali

Piran, Portorož, Izola in Koper v teh dneh gostijo že 15. mednarodni folklorni festival Miff, na katerem sodeluje 107 udeležencev iz šestih držav.

Piran, Portorož, Izola in Koper v teh dneh gostijo že 15. mednarodni folklorni festival Miff. Tokrat na njem, ob organizatorjih iz Folklornega društva Val Piran, sodelujejo plesalci iz Španije, Latvije, Slovaške, Avstrije, Italije in dveh slovenskih folklornih skupin z Gorenjske. Tudi letos so njihovi nastopi pisani, barviti, poskočni, nekateri baletno usklajeni. Plesalci so se med seboj že spoznali, tudi kak plesni korak so že osvojili drug od drugega.

Miff je festival veselih in poskočnih ritmov, zapletenih in manj zapletenih plesnih korakov, pisanih kostumov, mnoštva jezikov, veselih in folklori predanih ljudi. V petnajstih letih je postal nepogrešljiv del poletnega dogajanja v obalnih mestih. V vsem tem času je na Miffu gostovalo 110 skupin iz 30 držav. Najbolj so bile zastopane Hrvaška, Italija in Madžarska, precej močno pa tudi Grčija in Turčija, je povedal direktor festivala, Borut Luša iz Folklornega društva Val Piran. To že vsa leta vleče organizacijske niti: "Mi smo začeli zgolj iz tega, da se lahko mi družimo z njimi, ker smo mi hodili okoli, drugam, in smo spoznavali različno kulturo. To različno kulturo smo želeli pripeljati sem, v Piran, Portorož, Koper, Izolo." Kljub temu, da festival poteka sredi turistične sezone ob morju, med gledalci prevladujejo domačini, je pojasnil.

Miff letos gosti 107 udeležencev iz šestih držav. Tako kot je že v navadi, so se skupine najprej predstavile na spoznavnem večeru na Trgu prvega maja v Piranu. Vsaka se je prikazala svoj tipični ples, ples svojega kraja, svoje države. Potem pa osnovne korake skušala naučiti soudeležence in seveda gledalce.

Prav spoznavanje, druženje, tkanje vezi – nekatere se spletejo v življenjske zgodbe, dajejo Miffu še dodaten čar. Borut Luša je med drugim povedal anekdoto: "Vodička sicilijanske skupine, Mateja, se je zaljubila v Giovannija. Giovanni se je odločil, da pride v Slovenijo. Zdaj sta že tri leta skupaj, imata otroka, tako, da tudi otroci nastanejo iz tega festivala."

Vsakemu večernemu nastopu – ti se iz Pirana preselijo v Portorož, Koper in Izolo sledi druženje – ob plesu in glasbi, pa tudi ob hrani. Mednarodni mediteranski festival se bo, kot je že v navadi, zaključil v nedeljo zvečer s predstavitvijo vseh udeležencev na piranskem Tartinijevem trgu.

Barbara Kampos je v mikrofon ujela še več utrinkov s festivala. Slišite jih lahko s klikom na fotografijo nad besedilom.


Zadnji prispevki