Trenutno se predvaja:
17. maj 2017 ob 20:06Zgodbe

Mladen Lončarič - upravlja ladjo, ki raziskuje Rdeče morje

Koprčan je celo življenje povezan z morjem. Kot pomorščak, ladijski strojnik, je preplul svetovna morja, se kasneje podal v navtični turizem, nato pa ga je pot ponovno zanesla na morje.
Mladen Lončarič. Foto: osebni arhiv

Mladen Lončarič. Foto: osebni arhiv

Mladen Lončarič, Koprčan, je že celo življenje povezan z morjem. Ladijski strojnik je kot pomorščak preplul svetovna morja, se kasneje podal v navtični turizem, nato pa ga je pot ponovno zanesla na morje, tokrat na vlačilec, ki je plul po Rdečem morju. In zatem povabilo, ki se mu ni mogel upreti: zaposlil se je kot strojnik na raziskovalni ladji v Savdski Arabiji. Ladja je last Univerze Kralja Abdulaha (King Abdullah University of Science and Technology), na njej gostijo znanstvenike in študente, ki raziskujejo Rdeče morje.

Univerza s sodobnim kampusom je v mestu Thuwal, ki leži severno od mesta Džeda. In če je Savdska Arabija ena najbolj zaprtih držav na svetu s strogimi pravili, je življenje v univerzitetnem kampusu bolj sproščeno, pravi Mladen Lončarič: "Vzdušje v kampusu, ki je velik približno tako kot Piranski zaliv skupaj s solinami, je bolj evropsko, seveda pa so domovi za ženske in moške ločeni. Zunaj pa so popolnoma drugačna pravila, ki se jih moraš držati."

Na ladji je osemčlanska posadka različnih narodnosti, poveljnik je Ukrajinec, kuhar iz Šrilanke. "Sprva nam ni bila všeč njegova hrana, povsod je stresal rumen prah - kurkumo. Potem smo ugotovili, da je ta začimba zelo zdrava, da celo celi rane, zdaj smo se navadili. Na jedilniku pa so največkrat ribe in riž. Alkohol je najstrožje prepovedan."

Biologi, geologi, kartografi in drugi znanstveniki preučujejo morje, življenje v njem, usedline, njegove kemijske in fizikalne značilnosti. "Najbolj zanimivo je bilo, ko so iskali nafto; najprej s posebnim strojem, ki zazna metan. Na globino 1600 metrov so nato poslali robota, ki je odkril izvir. Rdeče morje je precej bolj toplo od našega, povprečna temperatura je 35 stopinj. Koralni greben je neokrnjen, ponekod pa so že vidne posledice onesnaževanja, posebej s plastiko."

Sam je najraje na ladji, tam povečini tudi spi, čeprav ima stanovanje v mestu. Ko ima prosto, se z avtom odpravi na oglede okolice. Puščava, kamele, v mestih pa najsodobnejši nakupovalni centri. Življenje v Savdski Arabiji ni poceni - z izjemo bencina, saj liter stane 25 centov. Večino hrane uvozijo. Ko je iskal kakšnega od slovenskih izdelkov, je naletel na orodje Unior, ki so ga pohvalili kot zelo kakovostnega. "Prav ponosen sem bil, da sem Slovenec", je povedal Mladen, ki se domov vrača enkrat na leto, k družini v Lucijo. "Kmalu me čaka penzija, že razmišljam o tem, kaj bom počel, ko se vrnem. Navdušil sem se nad čebelarjenjem, morda se bom lotil tega izziva."

Nataša Ugrin Tomšič


Zadnji prispevki