Trenutno se predvaja:
3. november 2017 ob 19:06Zgodbe

Najraje bi šivale, kar je moderno

V koprskem Središču Rotunda smo obiskali tečaj šivanja in krojenja, za katerega je veliko zanimanja predvsem med mladimi.
Foto: Tjaša Lotrič
Foto: Tjaša Lotrič

Ste se morda kdaj znašli pred zagato, da bi zakrpali luknjo ali prišili na hlače žep? S šiviljskimi veščinami lahko to postorimo sami. V koprskem Središču Rotunda smo obiskali tečaj šivanja in krojenja, za katerega je veliko zanimanja predvsem med mladimi. Udeleženke spoznavajo osnove šivanja, na koncu pa same izdelajo tudi oblačilo ali modni dodatek.

Šivalni stroji, škarje, sukanci, blago, gumbi, zadrge. Vse to je bilo na mizah v enem izmed prostorov koprskega Središča Rotunda, kjer se v popoldanskih urah tedensko srečujejo udeleženke tečaja šivanja in krojenja. Tokrat so se pripravljale na šivanje žepa, ki ga bodo nato prišile še na blago. Najprej so s pomočjo kartončka izrezale kvadrat, s koščkom blaga, ki so ga pred tem zlikale, pa so skupaj z mentorico Polono Jan sedle pred šivalni stroj. Nato se je vsaka lotila šivanja žepa še na svojem šivalnem stroju.

Preden se je Andreja odločila za tečaj, je doma poskusila zašiti že kaj sama: "Nisem znala prav tako, kot bi si želela, in sem se hotela navaditi od nekoga, ki res zna, da bom lahko potem še naprej delala take stvari, ki me zanimajo ..."

Med rezanjem blaga je Tadeja povedala, da je to njen tretji dan šivanja: "Jaz sem se odločila predvsem s tega vidika, da dobim nove izkušnje, nova znanja ..."

Osnovni tečaj šivanja je namenjen spoznavanju funkcij šivalnega stroja, saj ima vsak svoje posebnosti, treba je paziti tudi na vrsto igle, nam je med tečajem povedala mentorica Polona Jan: "Najprej osvojijo osnovo, se pravi veščino, kako se upravlja s strojem ... Potem pa se stvari nadgrajujejo. Na začetku je malo težko, ker so skoraj vse začetnice. Imamo tako, zelo šolski sistem. To, kar jaz povem, pokažem, gledajo in potem same ponovijo. Potem hodim od ene do druge in jih popravim. Ko osvojijo te osnovne šive – zadrge, žep, gube, krpanje – gremo v drugem modulu na tisti del, ki jih najbolj zanima, v smislu krojenja. To so zelo preprosti kroji za oblačila: zelo preproste hlače ali majica ali otroška oblačila, torbe, peresnice – pač tisto, kar je popularno. Najraje delajo tisto, kar je moderno."

Kaj je še na tečaju izvedela , lahko slišite v reportaži:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki