Trenutno se predvaja:
14. november 2017 ob 14:02Zgodbe

Ob povišani telesni temperaturi pogosto prehitro ukrepamo

Tako odrasli kot otroci lahko brez posledic prenesejo temperature do 41 °C, pojasnjuje nacionalna koordinatorica za preventivo srčno-žilnih bolezni.
Termometer
Foto: Pixabay

Prehladna in druga sezonska obolenja, ki so pogostejša jeseni in pozimi, navadno spremlja povišana telesna temperatura. Povprečna temperatura v zdravem stanju niha med 36,2 do 37,5 stopinj Celzija. Temperatura pri ljudeh z nižjo bazalno temperaturo ob vplivu bakterij ali virusov tako ne bo dosegla vrednosti, ki so morda značilne za katero od bolezni. Povišane telesne temperature ne zdravimo, pozorni pa moramo biti na kritične vrednosti.

Telesno temperaturo merimo na različne načine, pojasnjuje specialistka družinske medicine in nacionalna koordinatorica za preventivo srčno-žilnih bolezni, Jana Govc Eržen: "Pri otroku bi priporočala merjenje v črevesu ali v ušesu, pri odraslem pa še vedno, če se nam seveda mudi, izmerimo v ušesu, drugače pa priporočamo tudi merjenje v pazduhi. Je pa treba poskrbeti, da je pazduha primerno pripravljena, se pravi osušena." V nasprotnem primeru bodo prikazane vrednosti nižje.

Telesna temperatura se sicer med dnevom spreminja. Vročina ni bolezen, je le opozorilo, da se z nami nekaj dogaja, zato takojšnje zdravljenje, razen v primeru, ko naraste na 42 stopinj, ni nujno potrebno, pravi zdravnica: "Po raziskavah lahko mirno pustimo temperaturo 39, 40, 41 °C. Celo otroci takšne temperature popolnoma normalno prenašajo. Seveda pa jo bomo začeli zniževati takrat, kadar se bomo začeli počutiti neugodno. Če bo visoka telesna temperatura povzročala bolečine, glavobole, slabosti ..." Še prej priporočajo hlajenje, počitek, veliko tekočine, lahka oblačila in mlačne kopeli. Razlika med telesno temperaturo in temperaturo vode ne sme biti višja od dveh stopinj.

Pred leti so specializanti v okviru katedre za družinsko medicino naredili raziskavo o tem, kako starši obravnavajo povišano temperaturo pri otroku. Rezultati so zaskrbljujoči, pravi Govc Erženova: "Skoraj 40 odstotkov staršev namreč meni, da povišana telesna temperatura povzroča resne možganske poškodbe. 38 odstotkov staršev otroka ponoči zbuja, zato da meri telesno temperaturo in ukrepa. 33 odstotkov daje napačno obliko obkladkov, se pravi premrzle." 22 odstotkov staršev pa otroku daje paracetamol pogosteje, kot je priporočeno oziroma dovoljeno.

Prispevek Mateje Brežan:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki