Trenutno se predvaja:
12. september 2017 ob 13:10Zgodbe

Podmladek prvič na festivalu slovenskega filma

V Portorožu se danes začenja 20. Festival slovenskega filma. Letos se na festivalu prvič predstavlja programski sklop, ki so ga poimenovali Podmladek. Predstavili so 7 kratkih filmov nadobudnih mladih ustvarjalcev, med katerimi so tudi primorski avtorji.

Jakob Grižonič je kratki film In!? s svojo ekipo snemal na Osnovni šoli Šmarje. "Scenarij sem začel pisati na koncu 8. razreda, nato smo začeli snemati. Skupaj nas je bilo okrog petnajst," je povedal Jakob. Na bolj humoren način so želeli prikazati najstniške težave, od zaključnih testov in prestopa iz osnovne na srednjo šolo ter ob tem romantičnih zapletov. Filma bi se sicer zdaj lotil drugače. "Ko sem potem snemal še nekaj drugih filmov, sem nadgradil znanje. Od kadrov do tega, da sem bolj organiziran, kot pri prvem filmu. Tega bi ponovil, ampak bi naredil boljšega." V šoli se je Jakob naučil predvsem, kako prikazati zgodbo. "Drugo pa sem se naučil kar preko youtuba in interneta," doda Jakob.

Dijak koprske gimnazije Jan Krevatin rad pripoveduje trenutke, občutke in zgodbe. Na festivalu so predstavili njegova dva kratka filma Zaradi Eve in Portret izgubljenim. Zaradi Eve je zgodba o zaljubljenem najstniku, ki ima bulimijo, Portret izgubljenim pa zgodba o dveh prijateljih. "Kratki film Zaradi Eve smo posneli v 60 urah za filmski maraton v Novem mestu, drugega pa smo snemali januarja lani. Za prvi film mi je bilo pomembno, da sem imel ekipo, ki sem jo dobro poznal, ker se nam je zaradi maratona časovno mudilo. Drugi film pa smo snemali na Socerbu in je bilo kar naporno snemati v mrazu," se spominja Jan.

Med prikazanimi kratkimi filmi je bil tudi film Pesem za flašo vina Mateja Drobeža, študenta Šolskega centra Srečka Kosovela v Sežani. "Najprej sem izoblikoval scenarij, snemali pa smo v Ljubljani, kjer so posneli tudi Srečo na vrvici. Kamere smo si izposodili na šoli. Veliko so mi pomagali tudi profesorji. V drugem letniku sem imel video-modul, kjer so se profesorji ukvarjali z mojim scenarijem in so videli, da sem zagnan. Je bil dober proces učenja." Mateju veliko pomeni, da je bil njegov film prikazan na festivalu slovenskega filma. "To je uspeh, da narediš film in je potem prikazan na festivalu. In še na tako priznanem, kot je Festival slovenskega filma."

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki