Trenutno se predvaja:
5. oktober 2017 ob 17:14Zgodbe

Povir slavi svetovnega prvaka

Miha Tavčar iz omenjene vasi pri Sežani je zmagal na nedavnem prvenstvu v vožnji dvovpreg v Lipici.
Foto: Vojko Berk

Foto: Vojko Berk

Foto: Vojko Berk

Foto: Vojko Berk

Foto: Vojko Berk

Foto: Vojko Berk

Miha Tavčar iz Povirja je na nedavnem svetovnem prvenstvu v Lipici v vožnji dvovpreg ugnal konkurenco 80 voznikov iz 23 držav in postal svetovni prvak. To je najboljši slovenski dosežek v tem športu doslej. Na prvenstvu se je izkazala tudi slovenska ekipa, veliko vlogo pa so seveda imeli lipicanci.

Dobri dosežki slovenskih tekmovalcev so že pred svetovnim prvenstvom v Lipici veliko obetali, visoke uvrstitve kronane z naslovom svetovnega prvaka pa so pomenile pravi presežek. Tekmovalci so z lipicanci ponesli ime Lipice v svet. "Tisto soboto, ko sem dosegel zmago, se pravzaprav nisem zavedal razsežnosti takega rezultata. Vsi smo bili sicer malo evforični, vseeno pa sem najprej vse skupaj dojel kot navadno zmago. Zdaj se misli počasi umirjajo, zavedam se kaj pomeni zmaga v tako hudi konkurenci pa tudi tega kje sem dosegel prednost in kje sem kaj izgubil. Zmago štejem kot velik dosežek zame, za celotno ekipo in seveda našega lipicanca," je povedal Miha Tavčar iz Povirja, ki je konjeništvu zvest že vrsto let.

Dvovprege so najbolj razširjena disciplina med tekmovanji vpreg. Maratonska preizkušnja zahteva popolno zbranost, poznavanje konj in trase ter brezhibno tehniko. Maratonska vožnja je bila sestavljena iz dveh faz. "Faza A je je merila 5 kilometrov in pol, po tej fazi so veterinarji ocenili pripravljenost konj. V Fazi B smo nato tekmovali na osmih kilometrih in pol, na tej razdalji smo se morali spoprijeti z osmimi ovirami. Vse skupaj smo morali prevoziti v čim krajšem možnem času."

Velika je tudi vloga sovoznika, ob Mihi je bil del ekipe Damjan Ščuka iz Tomačevice. Naloga sovoznika je tudi v pravilni pripravi vprege in zaščiti konj. "Sovoznik mora tudi uravnavati ravnotežje na kočiji, meriti pa mora tudi čas. Z Damjanom sva se odlično ujela, za sodelovanje se mu na tem mestu zahvaljujem."

Zelo je pomembno sožitje med konjem in voznikom, Tavčar je na svetovnem prvenstvu uporabljal tri konje, ob dveh, ki sta bila v tekmovalnem delu, je bil eden še v rezervi. Lipicanca Conversano Samira in Conversano Vera sta stara 12, Conversano Capra pa 9 let. "Lipicanec je za tovrstna tekmovanja najprimernejši od osmega leta starosti naprej. Lipicanci so zelo spretni in hitri konji, ta potencial je treba izkoristiti."

Veliko o tem, kakšno vlogo ima konjeniški šport v družini Tavčar, pove tudi dejstvo, da je bil v spretnostni in dresurni vožnji na svetovnem prvenstvu na mestu sovoznika kar Mihov oče Janko Tavčar.

Omeniti velja velik uspeh Madžarov, ki so se veselili prvega mesta v ekipni razvrstitvi. Na drugo mesto so se uvrstili Nemci, na tretje pa Francozi. Slovenska reprezentanca, poleg Mihe Tavčarja sta jo sestavljala še Mitja Mahorčič in Klemen Turk, je dosegla rekordno uvrstitev za Slovenijo - deveto mesto.

Sovaščani so Tavčarju po zmagoslavju pripravili prisrčen sprejem, na katerega so prišli tudi člani njegove ekipe s trenerjem Benjaminom Aillaudom in sovoznikom v maratonski vožnji Damjanom Ščuko ter vodjo strokovnega sveta za vožnje z vpregami pri Konjeniški zvezi Slovenije Bojanom Polšakom. "Ko sem videl vse vaščane, otroke, ženo, družino sem kljub utrujenosti začutil veliko veselje. Včasih so me po vasi čudno gledali, ko sem pri minus desetih stopinjah Celzija šel ven s konji. Tak dosežek, ki mi je zdaj uspel pa je dokaz, da se je za največje dosežke treba zares potruditi."

V prihodnje bo z naslovom svetovnega prvaka v žepu lažje tekmovati, kljub temu pa Tavčar ostaja na realnih tleh. "Res bo lažje, vendar se je treba zavedati, da tudi drugi napredujejo, tako da je vseskozi nujno potrebno delo."

Celotnemu pogovoru z Miho Tavčarjem lahko prisluhnete prek povezave nad besedilom.

Primož Čepar


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki